Pieczona baranina – przepis na udziec z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Pieczona baranina z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
73 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

263 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

349 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

5 łyżek

1.5 kilograma

1 sztuka

3 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 łyżeczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z musztardą, oliwą, posiekanym czosnkiem, cebulą oraz ziołami i pieprzem.

Krok 2

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie mięso. Pozostaw w chłodnym miejscu na 2 godziny.

Krok 3

Zamarynowane mięso przełóż do brytfanki i obsyp dookoła umytymi ziemniakami – te posyp jeszcze 1 łyżką przyprawy Knorr.

Krok 4

Brytfankę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40-60 minut, w zależności od tego, jak mocno wypieczone mięso lubisz. Piecz w temperaturze 180 st. C. Mięso podawaj z ziemniakami, sezonowymi warzywami oraz sosem, np. sosem do pieczeni jasnym Knorr.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona baranina z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pstrąg z grilla
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona baranina z ziemniakamiPieczona baranina z ziemniakami

Święta, uroczysty obiad – to takie chwile, gdy chcesz przygotować coś, czego nie jada się na co dzień i uczcić wyjątkowy moment, niezwykłym daniem. Nie wiesz, co to ma być? Przepis na baraninę w piekarniku wychodzi Ci naprzeciw! Wbrew pozorom to łatwe rozwiązanie, które pozwoli Ci zachwycić Twoich gości.

Dla kogo?

Dla każdego, kto chciałby przygotować mięso, jakiego nie jada się na co dzień. Przepis na baraninę jest właśnie dla Ciebie. Bo warto próbować nowych smaków!

Na jaką okazję

Pieczeń z baraniny to potrawa wprost stworzona na świąteczny obiad. Nie może go tam zabraknąć!

Czy wiesz, że?

Baranina nie jest w Polsce zbyt popularna. Najczęściej spożywa się ją na Podhalu, które słynie z potraw z jej udziałem. Baranina pieczona po góralsku? Brzmi pysznie!

Dla urozmaicenia

Pieczona baranina będzie równie pyszna z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.