
Składniki
500 gramów
100 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
300 gramów
12 sztuk
1 łyżka
1 łyżka
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj na sypko.
Krok 2
W garnku podsmaż drobno pokrojone mięso. Smaż, aż zrobi się chrupiące. Dodaj cebulę, plasterki chili i cynamon. Smaż, aż cebula się przyrumieni.
Krok 3
Dodaj ryż i smaż chwilę. Dodaj pokrojone w paseczki morele, uprażone orzeszki pinii, miętę, Oregano z Turcji Knorr, Kmin rzymski z Indii Knorr i dokładnie wymieszaj.

Dobra rada:
Do pilawu można dodać również zielone i czarne oliwki, bo idealnie będą harmonizowały z pozostałymi składnikami dania.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Turecki pilaw z jagnięciny
Myślisz, że potrawa z ryżem nie może Cię niczym zaskoczyć? Zawsze znajdzie się przepis, który przewróci Twój kulinarny świat do góry nogami. Pilaw turecki z ryżem i jagnięciną, z całym zestawem niebanalnych składników, to danie, które odkryje przed Tobą nowe smaki. Podejmij to wyzwanie!
Dla kogo?
Dla wszystkich lubiących eksperymentować w kuchni i odkrywać nieznane przepisy. Turecka potrawa z jagnięciny jest daniem, którego nie możesz sobie odmówić.
Na jaką okazję?
Jagnięcina nie należy do popularnych mięs. Warto jednak docenić jej smak i znaleźć specjalne miejsce w tygodniowym menu. Niedzielny obiad będzie okazją w sam raz!
Czy wiesz, że?
Pilaw to turecka potrawa z ryżu lub kaszy bulgur, z dodatkiem mięsa oraz warzyw. Dzięki specjalnej technice gotowania ziarna ryżu pozostają osobno i nie sklejają się.
Dla urozmaicenia:
Pilaw turecki będzie jeszcze lepszy, jeśli dodasz do niego oliwki. Świetnie skomponują się z daniem.