
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryby, niestety, nóg nie mają. Udek też nie. Nawet te moje ulubione, czyli tuńczyk, diabeł morski albo sola. Nie znaczy to jednak, że nie da się zrobić UDAWANEGO UDŹCA Z TUŃCZYKA. Wystarczy dobry pomysł.
Krok 2
Najpierw zrób pesto: zmiksuj pomidory z czosnkiem i listkami bazylii. Powoli wlewaj oliwę, nie przerywając miksowania. Dodaj szczyptę soli. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Przygotuj długi pas pergaminowego papieru do pieczenia. Poukładaj na nim plastry szynki, tak aby lekko zachodziły jeden na drugi. Grubo posmaruj sosem pesto, na wierzchu ułóż posolony i popieprzony filet z tuńczyka. Teraz zawiń rybę w szynkę, pomagając sobie pergaminem. Ostrożnie usuń pergamin, a „udziec” ułóż na blasze i piecz około 20-25 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej