Udka z wątróbką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z wątróbką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
170 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

4 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zdejmij z udek skórę, rozetnij mięso pośrodku i za pomocą ostrego noża usuń kości.

Udka z wątróbką - Krok 1

Krok 2

Posyp mięso Przyprawą Knorr i odstaw.

Udka z wątróbką - Krok 2

Krok 3

Podsmaż na patelni cebulę, dodaj połowę wątróbki i usmaż. Dopraw do smaku rozmarynem, czosnkiem i majerankiem. Następnie ostudź wątróbkę i pokrój ją na małe kawałki.

Udka z wątróbką - Krok 3

Krok 4

Zmiksuj pozostałą połowę wątróbki na gładko, dodaj kawałki smażonej wątróbki i wymieszaj.

Udka z wątróbką - Krok 4

Krok 5

Nadziej tak przygotowanym farszem udka, zwiń, po czym zawiń każdy kawałek w folię aluminiową.

Udka z wątróbką - Krok 5

Krok 6

Opiekaj mięso około 15-20 minut na grillu ze wszystkich stron. Możesz też ułożyć je w formie żaroodpornej i piec w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Udka z wątróbką - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowane udka możesz serwować z Sosem serowym Knorr (przygotowanym według przepisu na opakowaniu).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z wątróbkąUdka z wątróbką

Zdejmij z udek skórę, rozetnij mięso pośrodku i za pomocą ostrego noża usuń kości.