Udziec indyczy faszerowany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udziec indyczy faszerowany

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

5

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

null

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1.5 kilograma

2 sztuki

2 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zdejmij skórę z udźca. Natnij nad kością i delikatnie wyluzuj. Usuń chrząstki, długie ścięgna. Uformuj mięso obcinając wszystkie wystające kawałki. Od środka tj. od miejsca w którym była kość, przetnij mięso w kierunku jednego i drugiego brzegu tak by utworzyć dłuższy płat (łatwiej się roluje wąski płat mięsa).

Udziec indyczy faszerowany - Krok 1

Krok 2

Obcięte kawałki mięsa (powinno być tak ok. garść) zmiel. Zmielone mięso dopraw Przyprawą w mini kostkach Smażona cebula Knorr, szczyptą pieprzu mielonego, przyprawą w płynie Delikat.

Krok 3

Zrób pastę przyprawową z: "Przyprawy do kurczaka", mini kostek majerankowych , konfitury brzoskwiniowej , łyżki oleju, łyżeczki Delikatu w płynie .

Krok 4

Rozłożone mięso z udźca natrzyj od środka 1/2 marynaty. Połóż na nim mięso mielone tak by nie dochodziło do krawędzi jednego z boków (odstęp ok 3 cm). Zwijaj od przeciwległego boku.

Krok 5

Obwiąż dobrze nićmi do wiązania mięs. Jeśli trzeba, pospinaj dodatkowo wykałaczkami lub szpilkami do mięs tak by farsz nie wypadał. Natrzyj mięso z wierzchu pozostałą częścią marynaty . Włóż do lodówki i zostaw na minimum 2 godziny by mięso przeszło smakami.

Krok 6

Wsadź mięso do rękawa do pieczenia, dobrze zamknij. Ułóż mięso w piekarniku. Nastaw na 200C i piecz 1 godzinę od chwili osiągnięcia temperatury. Zmniejsz temperaturę do 160C i dopiecz jeszcze 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udziec indyczy faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udziec indyczy faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udziec indyczy faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udziec indyczy faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udziec indyczy faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udziec indyczy faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udziec indyczy faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udziec indyczy faszerowany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Złocisty morszczuk
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej