
Składniki
0.75 szklanki
null
1 szklanka
6 sztuk
null
300 gramów
null
80 gramów
2 łyżki
null
2 sztuki
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Weź żaroodporną formę i wysmaruj tłuszczem i obsyp cukrem. Rozgrzej piekarnik do 225 stopni.
Krok 2
Pokrój jabłka na cienkie plastry, dodaj rodzynki i rum i dokładnie wymieszaj. Wyłóż formę połową kromek pieczywa tostowego.
Krok 3
Połóż na nie jabłka z rumem i rodzynki po czym przykryj je pozostałymi kromkami. Na pieczywo wylej krem i wstaw formę na dolny poziom piekarnika.
Krok 4
Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 30 minut.
Krok 5
W razie szybkiego zbrązowienia wierzchu przykryj ciasto folią aluminiową. Ciasto podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem.
Krok 6
Krem: Mleko, śmietanę, jaja i cukier zmiksuj i przecedź przez sito.
Krok 7
Przetnij wzdłuż wanilię, zeskrob ziarenka i domieszaj do kremu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej