
Składniki
150 gramów
150 gramów
150 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
750 mililitrów
400 gramów
200 gramów
200 gramów
100 gramów
80 gramów
3 sztuki
2 sztuki
0.5 pęczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Cebulkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pomidorki przekrój na ćwiartki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paseczki. Z jednej cytryny zetrzyj skórkę oraz wyciśnij sok. Drugą cytrynę pokrój w cząstki.
Krok 2
Na szerokiej patelni (lub specjalnej patelni do paelli) rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Po chwili dodaj szafran i paprykę Knorr.
Krok 3
Po 1 minucie smażenia dodaj połowę pomidorków i następnie kaszę orkiszową, ryż do paelli i wcześniej namoczoną fasolę czarne oczko. Całość smaż kilka minut i dobrze wymieszaj.
Krok 4
Zalej ciepłą wodą (750ml) i dodaj kostkę Knorr. Zagotuj, przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 minut.
Krok 5
W międzyczasie pokrój karczochy na ćwiartki i wymieszaj je z pomidorkami oraz papryką.
Krok 6
Zdejmij ostrożnie folię z ryżu. Połóż na wierzchu wcześniej przygotowane warzywa i wstaw całą patelnię, bez przykrywania, ponownie do piekarnika. Zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 20 minut. Po upieczeniu posyp danie groszkiem, skrop sokiem, posyp skórką z cytryny i ziołami. Lekko wymieszaj. Podawaj z dodatkowymi cząstkami cytryny.

Dobra rada:
Jeśli nie możesz dostać ryżu do paelli użyj ryżu do risotto. Groszek możesz zastąpić bobem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywna paella
Hiszpańska kuchnia to między innymi klasyczne paelle, czyli dania jednogarnkowe, przygotowywane w rozmaitych wersjach. Jeśli szukacie ciekawej propozycji na pyszny obiad w hiszpańskim stylu lub na oryginalną kolację we dwoje – skorzystajcie z naszego dzisiejszego przepisu. Wyrazisty smak dania gwarantują aromatyczne przyprawy, marynowane karczochy oraz zielony groszek. Obowiązkowym składnikiem jest także czerwona papryka oraz słodkie, pomarańczowe pomidorki cherry. Będzie naprawdę smacznie i oryginalnie – przekonajcie się sami!
Dla kogo?
Danie spełni oczekiwania miłośników kuchni hiszpańskiej, preferujących potrawy o wyrazistym smaku. To także idealny pomysł na urozmaicenie codziennej diety wegetariańskiej.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na obiad! Danie polecamy także jako element menu imprezowego, szczególnie jeśli chcecie zaserwować swoim gościom oryginalne potrawy, inspirowane kuchnią hiszpańską.
Czy wiesz, że?
Obowiązkowym składnikiem paelli jest szafran, który jest najdroższą przyprawą na świecie. Barwi potrawy na żółto, jednak należy używać szafranu z rozwagą, gdyż zbyt duża ilość powoduje gorzki smak dań.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie macie ryżu przeznaczonego do paelli, można go zastąpić ryżem do risotto. Natomiast zamiast groszku użyjcie bobu.