Makaron pappardelle z brokułami i orzechami
Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność
łatwe
61 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 sztuka
200 gramów
2 sztuki
80 gramów
1 łyżeczka
150 gramów
150 gramów
150 gramów
250 gramów
50 gramów
80 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od ugotowania makaronu zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Brokuły podziel na mniejsze kawałki. Bób ugotuj i obierz. Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj i osusz. Szparagi obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż grzyby, aż nabiorą złotego koloru. Dodaj czosnek, szalotkę i tymianek.
Krok 3
Wlej 500 wody, dodaj kostkę Knorr, brokuły oraz szparagi. Gotuj, aż warzywa zmiękną.
Krok 4
Teraz dodaj makaron i gotuj kolejne 2-3 minuty.
Krok 5
Na końcu dodaj bób i szpinak. Zagotuj, dobrze wymieszaj i od razu podawaj posypany parmezanem i orzechami.

Dobra rada:
Możesz przygotować taki makaron również z innymi warzywami jak np. buraki, zielony groszek lub rukiew wodna. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron pappardelle z brokułami i orzechami
Wyróżnikiem kuchni włoskiej są świeże składniki, bogactwo smaków oraz aromatów. Nie można także zapominać o prostocie przygotowania potraw! Atuty te łączy w sobie makaron pappardelle z brokułami i orzechami, który jest świetną propozycją dla osób ceniących nowoczesne dania wegetariańskie. Aby podkreślić włoski charakter potrawy, obowiązkowym składnikiem makaronu jest także wyrazisty tarty parmezan! Spróbujcie, a jesteśmy pewni, że danie to na stałe zagości na waszych stołach.
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika prostej i pysznej kuchni włoskiej. Makaron zachwyci zarówno wegetarian, jak i tych z was, którzy szukają ciekawej alternatywy dla potraw mięsnych.
Na jaką okazję?
Makaron pappardelle polecamy przede wszystkim na obiad. Danie idealnie wpisuje się także w menu kolacyjne oraz imprezowe.
Czy wiesz, że?
Pappardelle pochodzi z regionu Toskanii. To jeden z najczęściej stosowanych makaronów w kuchni włoskiej, o charakterystycznym kształcie szerokich pasków.
Dla urozmaicenia:
Makaron doskonale smakuje także z innymi warzywami np. burakami, zielonym groszkiem czy rukwią wodną.