Quiche z marchewką i dymką
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
średnie
53 osoby zapisały

Składniki
ciasto:
500 gramów
125 gramów
150 mililitrów
nadzienie:
100 mililitrów
1 sztuka
4 sztuki
300 gramów
150 gramów
150 gramów
80 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
50 gramów
125 gramów
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 170 stopni C. Klasyczne naczynie do pieczenia tarty wyłóż papierem pieczeniowym. W dużej misce połącz masło z mąką i wodą tworząc jednolite ciasto. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 2
W tym czasie zacznij przygotowywać nadzienie. Marchew i dymkę pokrój w plastry, brokuł podziel na mniejsze różyczki, a grzyby w paski. Podsmaż wszystko na patelni z oliwą.
Krok 3
Po ok 1 minucie smażenia dodaj rozgnieciony czosnek oraz tymianek Knorr. Całość smaż jeszcze chwilę i odstaw aby wystygło.
Krok 4
Śmietankę wymieszaj rózgą z jajami, połową sera i kostką Knorr.
Krok 5
Ciasto rozwałkuj na wielkość foremki, przykryj papierem, wysyp np. ziarnami ryżu lub fasoli i piecz ok 20 minut. Po tym czasie wysyp ostrożnie ziarna, zdejmij pergamin i piecz kolejne 10 minut. Gotowy spód do tarty odstaw aby lekko ostygł.
Krok 6
Na gotowy spół wysyp podsmażone warzywa oraz orzechy. Na wierzch połóż porwane kawałki reszty sera. Całość zalej mieszanką jajeczno-śmietanową do wysokości rantu ciasta i piecz kolejne 20 minut aż tarta się zetnie i nabierze ładnego koloru.

Dobra rada:
Możesz eksperymentować z tym przepisem zmieniając poszczególne składniki nadzienia.
Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Quiche z marchewką i dymką
Quiche to prawdziwy klasyk kuchni francuskiej. Obowiązkowym składnikiem dania jest kruche ciasto oraz nadzienie, zalewane masą przygotowaną z jajek i śmietany. Często serwowane jest z dodatkami mięsnymi, ale popularność zyskały także wersje wegetariańskie tej potrawy. Jeśli szukacie pomysłu na roślinny obiad czy ciepłą kolację – polecamy quiche z marchewką i dymką, które przygotujecie z powszechnie dostępnych składników. Bon appétit!
Dla kogo?
Quiche w wersji warzywnej przypadnie do gustu przede wszystkim miłośnikom i znawcom kuchni wegetariańskiej. To także idealny pomysł na urozmaicenie codziennego menu osób preferujących dania mięsne.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na pyszny i oryginalny obiad!
Czy wiesz, że?
Quiche ma różne odmiany, a najpopularniejszą wersją tego dania jest placek lotaryński.
Dla urozmaicenia:
Smak nadzienia możesz dowolnie kształtować, eksperymentując z różnymi warzywami, a także z mięsem.