Warzywne risotto z kremem z awokado i cukinii
NOWY PRZEPIS
łatwe
0 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
0.5 szklanki
3 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr.
Krok 2
Marchew obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki w plasterki. Podsmaż warzywa krótka na patelni z niewielką ilością oliwy. Groszek odłóż aby się rozmroził.
Krok 3
Cukinię umyj i pokrój na mniejsze kawałki bez pestek. Awokado umyj, obierz, wyjmij pestkę i przełóż do kielicha blendera. Dodaj cukinię, wyciśnij sok z limonki, wlej 2 łyżki oliwy, pół szklanki wody, wsyp sos sałatkowy Knorr i całość zmiksuj na gładki krem. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty wlej odrobinę wody.
Krok 4
Ugotowany ryż wymieszaj z warzywami. Warzywne risotto podawaj z szklanych naczyniach i kremem na boku.

Dobra rada:
Taki krem z cukinii i awokado może być również dipem do innych dań.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywne risotto z kremem z awokado i cukinii
Czas na warzywny, a zarazem wykwintny posiłek. Postanowiliśmy trochę namieszać w klasycznych recepturach risotto, znanych z kuchni włoskiej - stąd w naszym przepisie na warzywne risotto pojawia się ryż brązowy. Zaskoczenie? Być może, ale właśnie ten produkt doskonale komponuje się z resztą składników, zwłaszcza szykownym kremem z awokado i cukinii.
Dla kogo?
Warzywne risotto z awokado i cukinią polecamy wszystkim wielbicielom dań z ryżem, którzy szukają nieoczywistych rozwiązań w jadalni. Efektowny sposób serwowania tego dania zadowoli wszystkich, dla których wrażenia estetyczne są tak samo istotne, jak smakowe.
Na jaką okazję?
Warzywnym risotto z kremem z awokado i cukinii śmiało możesz poczęstować gości, na których chcesz zrobić ogromne wrażenie. Świetnie sprawdzi się jako danie główne podczas uroczystego obiadu lub wystawnej kolacji.
Czy wiesz, że?
Brązowy ryż przed ugotowaniem możesz ułożyć na sicie i przepłukać chłodną wodą.
Dla urozmaicenia:
Do warzywnego risotto z kremem z cukinii i awokado dorzuć posiekaną papryczkę chili. Tę radę docenią zwłaszcza wielbiciele pikantnych dań.