Warzywne szaszłyki z grilla doprawione harissą
łatwe
148 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
10 sztuk
500 gramów
3 sztuki
100 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
4 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię i bakłażan przekrój na cztery części i usuń pestki ze środka. Warzywa pokrój w 2-centymetrową kostkę. Szalotki i grzyby wrzuć do gotującej się wody na 4 minuty. Następnie przecedź i przelej wodą z lodem. Szalotkę obierz, grzyby przekrój na pół i odstaw na bok. Paprykę pokrój w kostkę grubości 2 cm.

Krok 2
Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, po czym połącz z przyprawą Harissa Knorr, oliwą, ketchupem, cukrem, solą, posiekaną natką kolendry i czosnkiem. W powstałej marynacie zanurz warzywa i dokładnie je wymieszaj.

Krok 3
Zamarynowane warzywa nakładaj jak najściślej i naprzemiennie na patyki od szaszłyków.

Krok 4
Warzywa grilluj z każdej strony 3–4 minuty na średnio rozgrzanym grillu, pod przykryciem.


Dobra rada:
Patyki do szaszłyków przed nadziewaniem namocz w zimnej wodzie. Nie będą się wtedy paliły na grillu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywne szaszłyki z grilla doprawione harissą
Szaszłyki wegetariańskie nie odstają smakiem od mięsnych, a może nawet są jeszcze lepsze. Wszystko dzięki odpowiedniemu doborowi warzyw i przypraw. Cukinia, bakłażan, szalotka, pieczarki i pomidorki wraz z aromatycznymi dodatkami stworzą szaszłyki warzywne, które będą hitem grilla.
Dla kogo?
Dla amatorów szaszłyków, które chcieliby spróbować ich w nowym wydaniu. Skorzystaj z przepisu na szaszłyki wegetariańskie, a nie pożałujesz!
Na jaką okazję?
Szaszłyki warzywne z grilla doprawione harissą to smaczna propozycja na grilla z przyjaciółmi. Posmakują nie tylko wegetarianom!
Czy wiesz, że?
Obawiasz się, że patyki do szaszłyków spalą się na grillu? Aby tego uniknąć, przed nadziewaniem namocz je w zimnej wodzie.
Dla urozmaicenia:
Do szaszłyków wegetariańskich możesz użyć dowolnych grzybów, nie muszą to być pieczarki. Co powiesz na boczniaki?