Warzywne szaszłyki z grilla doprawione harissą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywne szaszłyki z grilla doprawione harissą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
90 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

500 gramów

3 sztuki

100 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

4 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię i bakłażan przekrój na cztery części i usuń pestki ze środka. Warzywa pokrój w 2-centymetrową kostkę. Szalotki i grzyby wrzuć do gotującej się wody na 4 minuty. Następnie przecedź i przelej wodą z lodem. Szalotkę obierz, grzyby przekrój na pół i odstaw na bok. Paprykę pokrój w kostkę grubości 2 cm.

Warzywne szaszłyki z grilla doprawione harissą - Krok 1

Krok 2

Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, po czym połącz z przyprawą Harissa Knorr, oliwą, ketchupem, cukrem, solą, posiekaną natką kolendry i czosnkiem. W powstałej marynacie zanurz warzywa i dokładnie je wymieszaj.

Warzywne szaszłyki z grilla doprawione harissą - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane warzywa nakładaj jak najściślej i naprzemiennie na patyki od szaszłyków.

Warzywne szaszłyki z grilla doprawione harissą - Krok 3

Krok 4

Warzywa grilluj z każdej strony 3–4 minuty na średnio rozgrzanym grillu, pod przykryciem.

Warzywne szaszłyki z grilla doprawione harissą - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Patyki do szaszłyków przed nadziewaniem namocz w zimnej wodzie. Nie będą się wtedy paliły na grillu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywne szaszłyki z grilla doprawione harissą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywne szaszłyki z grilla doprawione harissą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywne szaszłyki z grilla doprawione harissą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywne szaszłyki z grilla doprawione harissą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywne szaszłyki z grilla doprawione harissą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywne szaszłyki z grilla doprawione harissą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywne szaszłyki z grilla doprawione harissą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywne szaszłyki z grilla doprawione harissą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne szaszłyki z grilla doprawione harissąWarzywne szaszłyki z grilla doprawione harissą

Szaszłyki wegetariańskie nie odstają smakiem od mięsnych, a może nawet są jeszcze lepsze. Wszystko dzięki odpowiedniemu doborowi warzyw i przypraw. Cukinia, bakłażan, szalotka, pieczarki i pomidorki wraz z aromatycznymi dodatkami stworzą szaszłyki warzywne, które będą hitem grilla.

Dla kogo?

Dla amatorów szaszłyków, które chcieliby spróbować ich w nowym wydaniu. Skorzystaj z przepisu na szaszłyki wegetariańskie, a nie pożałujesz!

Na jaką okazję?

Szaszłyki warzywne z grilla doprawione harissą to smaczna propozycja na grilla z przyjaciółmi. Posmakują nie tylko wegetarianom!

Czy wiesz, że?

Obawiasz się, że patyki do szaszłyków spalą się na grillu? Aby tego uniknąć, przed nadziewaniem namocz je w zimnej wodzie.

Dla urozmaicenia:

Do szaszłyków wegetariańskich możesz użyć dowolnych grzybów, nie muszą to być pieczarki. Co powiesz na boczniaki?