
Składniki
700 gramów
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
3 sztuki
4 łyżki
600 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wątróbkę dokładnie umyj i pokrój w wąskie plastry.
Krok 2
Cebulę obierz i posiekaj w cienkie plasterki.
Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i wątróbkę, przykryj i duś na małym ogniu około 6 minut.
Krok 4
Obierz jabłko i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do wątróbki i smaż razem około 5 minut. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Krok 5
Ziemniaki obierz, ugotuj i utłucz. Następnie wymieszaj ze śmietaną na gładkie puree.
Krok 6
Ułóż na talerzach, razem z usmażoną wątróbką. Posyp listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej