Wegański fricassee z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegański fricassee z kurczaka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

200 gramów

1 łyżka

1 łyżka

150 gramów

1 sztuka

3 łyżki

100 gramów

1 sztuka

5 listki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dziki ryż i basmati ugotuj według wskazówek na opakowani. Po ugotowaniu i odcedzeniu możesz je wymieszać.

Krok 2

Obierz marchew i pokrój na plastry. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 3

Kawałki kurczaka smaż na patelni z olejem aż zrobią się rumiane. Dopraw je przyprawą Knorr. Po usmażenie przełóż na bok.

Krok 4

Wlej na patelnie po kurczaku 150ml wody i śmietankę owsianą. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz kostkę Knorr. Wymieszaj dokładnie i zagotuj.

Krok 5

Teraz dodaj do sosu warzywa, usmażone kawałki kurczaka i gotuj powoli ok 10 minut. Na końcu wsyp groszek i dodaj porwane listki natki. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny. Podawaj z mieszanką ryżu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Natkę pietruszki możesz zastąpić kolendrą. Dodaj do sosu również odrobinę świeżego chili i łyżkę sosu sojowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegański fricassee z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegański fricassee z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegański fricassee z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegański fricassee z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegański fricassee z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegański fricassee z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegański fricassee z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegański fricassee z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegański fricassee z kurczakaWegański fricassee z kurczaka

Słynna potrawka fricassee, która tradycyjnie składa się z mięsa kurczaka i sosu śmietanowego, w wegańskiej wersji też smakuje wspaniale. Przyrządzanie znanego dania w wariancie całkowicie bezmięsnym i pozbawionym jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego pozwoli rozbudzić kulinarną kreatywność. Daj się ponieść fantazji i skosztuj tego wyjątkowego przysmaku jakim jest wegański fricassee z kurczaka.

Dla kogo?

Przepis na fricassee z kurczaka w wersji vegan został stworzony z myślą o osobach, które zdecydowały się na dietę wegetariańską lub wegańską. Będzie jednak odpowiadać także tym smakoszom, którzy od czasu do czasu chcą zrobić sobie przerwę od mięsa – w końcu grunt to różnorodnościach na talerzu!

Na jaką okazję?

Potrawka fricassee z kremowym sosem i warzywami to pomysł na pyszny obiad, który serwować można bez specjalnego pretekstu. Choć zazwyczaj największą uwagę skupiają świąteczne posiłki, na co dzień też trzeba jeść ciekawie.

Czy wiesz, że?

Pierwszy przepis na fricassee został opracowany prawdopodobnie we Francji na przełomie XIII i XIV wieku. Danie zazwyczaj serwuje się z mięsem drobiowym, cielęciną lub królikiem.

Dla urozmaicenia:

Jeśli akurat trwa sezon, do zrobienia wegańskiego fricassee z kurczaka możesz wykorzystać świeże szparagi.