
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż dwukrotnie przelewamy zimną wodą, następnie zalewamy wodą do wysokości o około 1,5 cm przewyższającej poziom ryżu i gotujemy 20 minut co chwilę mieszając.
Krok 2
W tym czasie obieramy warzywa, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, płuczemy, kroimy w cienkie paski. Ugotowany ryż doprawiamy solą oraz octem winnym, studzimy.
Krok 3
Pojedyncze płaty wodorostów kładziemy na bambusowej macie, rozsmarowujemy na nich ryż (brzegi maty pozostawiamy suche), posypujemy obficie czarnym sezamem, przykrywamy folią spożywczą, odwracamy na drugą stronę- tzn. nori do góry. Wodorosty smarujemy odrobiną wasabi (jeśli jest w proszku, należy je uprzednio zmieszać z wodą, aby powstała dosyć gęsta pasta) i układamy na nim paski marchewki, obu papryk, ogórka i awokado.
Krok 4
Zwijamy rulon, który tniemy ostrym nożem na około 1-1,5 cm kawałki.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej