Rosyjska sałatka jarzynowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosyjska sałatka jarzynowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
127 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

186 osób wydrukowało

Pobierz pdf

343 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

3 sztuki

2 sztuki

0.5 szklanki

0.5 sztuki

0.5 pęczka

2 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obraną marchew oraz ziemniaki ugotuj do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, wystudź i pokrój w kostkę grubości ok. 1 cm. Ogórki oraz jabłko również pokrój w podobnej wielkości kostkę.

Krok 2

Stwórz ziołowy, kremowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr z majonezem oraz jogurtem.

Krok 3

W misce połącz pokrojone warzywa, dodaj rozmrożony groszek, pokrojony szczypior oraz przygotowany sos. Wszystko razem wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i wstaw na 15 minut do lodówki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pozostały wywar z gotowania warzyw wykorzystaj do przygotowania zupy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosyjska sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosyjska sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosyjska sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosyjska sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosyjska sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosyjska sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosyjska sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosyjska sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rosyjska sałatka jarzynowaRosyjska sałatka jarzynowa

Rosyjska sałatka jarzynowa łączy delikatność gotowanych warzyw z soczystością jabłek i słodko-kwaśnymi ogórkami konserwowymi. Kremowy majonezowo-jogurtowo sos o ziołowym, wyrazistym smaku spaja całość. Tak przyrządzona warzywna przekąska jest doskonałym dodatkiem do mięs serwowanych na zimno oraz serów. Świetnie smakuje również z potrawami z grilla oraz chrupkim pieczywem. Do jej przyrządzenia potrzebujesz ugotowanych ziemniaków i marchewki. Powstały z gotowania wywar (z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego) będzie dobrą bazą do zupy – możesz go więc wykorzystać do przyrządzenia kolejnej potrawy. Pokrojone warzywa, razem z jabłkiem, ogórkami, zielonym groszkiem i szczypiorem, wymieszaj z sosem i odłóż na chwilę do lodówki. Rosyjska sałatka jarzynowa będzie dzięki temu smaczniejsza, gdyż składniki dokładnie się przenikną. Ewentualnie wzbogać smak całości także dodatkiem gotowanych jajek, kaparów lub pokrojonego w kostkę żółtego sera. Szukasz inspiracji na wytrawną przekąskę? Sprawdź nasz przepis na rosyjską sałatkę jarzynową.