
Składniki
2 łyżki
2 sztuki
180 gramów
2 sztuki
150 gramów
8 sztuk
1 łyżka
4 łyżki
1 szklanka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dodaj do wrzącej osolonej wody łyżkę octu winnego. Marchewki pokrój w kostkę. Groszek, fasolę i marchewkę włóż do osolonej, wrzącej wody z dodatkiem octu winnego. Odcedź warzywa po ugotowaniu i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Pokrojone w kostkę ziemniaki ugotuj oddzielnie tylko w osolonej wodzie, ostudź, połącz z resztą warzyw. Pokrój ogórki konserwowe w plasterki. Wystudzone warzywa włóż do salaterki. Dodaj kapary, ogórki.

Krok 3
Zmieszaj Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy Knorr z majonezem.

Krok 4
Wymieszaj całość i wstaw do lodówki na 15 minut. Udekoruj i podaj do stołu.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka rosyjska
Jeżeli szukasz pomysłu na apetyczne i efektowne danie, to sałatka rosyjska z naszego przepisu będzie strzałem w dziesiątkę. Warzywne połączenia, które znajdziesz na liście składników, tworzą idealną kompozycję. Spróbuj tej wersji sałatki rosyjskiej – będzie pyszna i na stałe wpisze się do Twojego menu. Smacznego!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów ciekawych połączeń smakowych. Sałatka po rosyjsku to wyraziste danie, które może pochwalić się bogactwem składników i aromatu. Proces przygotowania zajmie Ci 60 minut, ale efekty i sałatka rosyjska z ziemniakami będą tego warte!
Na jaką okazję?
Sałatka rosyjska najczęściej serwowana jest na przyjęciach i domowych spotkaniach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać ją częściej. Przekonują do tego zwłaszcza jej walory smakowe, a także to, że świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, a nawet danie do pracy. Kiedy sałatka rosyjska zawita w Twojej kuchni?
Czy wiesz, że?
Aby konsystencja sałatki oraz jej kompozycja były idealne, zadbaj o warzywa. Nie rozgotuj marchewki, zielonego groszku czy fasoli szparagowej. Jednocześnie też nie mogą być one za twarde. Następnie należy wystudzić warzywa i przełożyć je do salaterki. Gotowe! Rosyjska sałatka ziemniaczana może lądować na stole.
Dla urozmaicenia:
Przepis na sałatkę po rosyjsku już znasz. Dodatkowo dorzuć do niej plasterki ogórków, kapary i ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Możesz również użyć niewielkiej ilości drobno posiekanej czerwonej cebuli. Na smak wpływ ma także rodzaj użytego sosu. W tym przypadku dobrze sprawdzi się sos koperkowo-ziołowy.