Wieprzowina ze śliwkami i majerankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowina ze śliwkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

3 łyżki

null szczypt

null szczypt

500 gramów

2 sztuki

1.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj czosnek i majeranek, dopraw solą, pieprzem i 1 łyżką oleju, Wymieszaj.

Krok 2

Mięso natrzyj przygotowaną marynatą i wstaw na 2 godziny do lodówki.

Krok 3

Następnie długim nożem natnij w mięsie szeroka kieszeń.

Krok 4

Śliwki poprzecinaj na połowy i usuń pestki. Oprósz je majerankiem, pieprzem i włóż do kieszeni wyciętych w mięsie. Otwór zepnij wykałaczkami.

Krok 5

Mięso obsmaż na oleju a następnie ułóż w brytfannie , obłóż pozostałymi śliwkami i piecz 90 minut w 200 stopniach, polewając kilkoma łyżkami wody a następnie wytworzonym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowina ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej