Pierogi wigilijne - przepis świąteczny z majonezem | Przepisy.pl pixel

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

267

heart
1517 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2475 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4576 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

150 mililitrów

500 gramów

20 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

3 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W odpowiedniej misce połącz mąkę, wodę i majonez – wyrób ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody, tak aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję.

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - Krok 1

Krok 2

Wyrobione ciasto owiń w folię aluminiową i odstaw na bok na 20 minut w temperaturze pokojowej.

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - Krok 2

Krok 3

Grzyby zalej niewielka ilością gotującej się wody, odstaw na chwile aby zmiękły. Kapustę przepłucz zimną wodą.

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - Krok 3

Krok 4

W drugim garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj kapustę oraz grzyby razem z wodą. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Całość zalej około 600 ml zimnej wody.

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - Krok 4

Krok 5

Kapustę gotuj aż woda zupełnie odparuje. Dopraw do smaku kostką rosołową i majerankiem, odstaw aby farsz wystygł, a następnie posiekaj go dokładnie.

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - Krok 5

Krok 6

Ciasto rozwałkuj na cienko na podsypanej mąką stolnicy. Z ciasta wytnij szklanką okrągłe kawałki, brzegi ciasta posmaruj ciepłą wodą, nałóż farsz a brzegi ściśnij sklejając je ze sobą. Gotowe pierogi wrzuć do gotującej się, osolonej wody, gotuj około 1-2 minut.

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Ciasto z majonezem jest o wiele delikatniejsze niż tradycyjne.

53

Opinie o przepisie

  • Maria Jarząb

    Maria Jarząb , 18.12.2022

    Pierogi pyszne .Ja jeszcze dodaje do farszu szkl. ugotowanej kaszy gryczanej i kminek .TAK.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł

    Paweł , 17.12.2022

    Cudowne świąteczne pierogi.Duże zaskoczenie,że po dodaniu majonezu ciasto jest bardzo delikatne i miękkie.Aby nadać bardziej świątecznego smaku ja dodaję do farszu kaszę gryczaną a kapustę podsmażam z cebulką na oleju rzepakowym tzw.wigilijnym. Podsmażone i chrupiące na stole znikają raz dwa.TAK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Przygodzka

    Karolina Przygodzka , 01.12.2022

    Wow! Majonez do ciasta? Tego jeszcze nie wiziałam, ale chętnie przetestuję. W sumie majonez to przecież właśnie olej i jajka, które oryginalnie dodajemy do ciasta. My zawsze z rodzicami lepimy pierogi 2 tygodnie przed wigilią i mrozimy je surowe, dzięki temu jest dużo mniej pracy przed samą Wigilią.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej

    Andrzej , 30.12.2021

    TAK.Ja jako zagęstnik i wzmacniacz smaku do farszu dodaje sos grzybowy z torebki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Żaczek

    Monika Żaczek , 23.12.2021

    TAK.Ja na święta robie pierogi na słodko z jabłkiem to najlepsza alternatywa szczególnie dla dzieci niejadków.W mig znikają z talerza. Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody 1 jajko 2-3 łyżki oleju sól Na farsz: 1,5-2 kg jabłek (dowolnie pokrojonych np. w ósemki lub w grubszą kostkę) Sposób przygotowania: 1. Zagnieść ciasto. Rozwałkować za pomocą wałka.Szklanką wycinać kółka.Na każdy krążek ciasta nakładać jabłka i lepić pierogi. 2. Gotowe pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z topionym masłem i cukrem lub ze śmietaną, cukrem i szczyptą cynamonu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga

    Olga , 21.12.2021

    Tak. Jakby tak pomyśleć, to majonez spokojnie może być zamiast jajka i oleju (bo to własnie daję do ciasta). Super pomysł. Ja proponuję małą zmianę, dla wytrwałych, bo wymaga więcej czasu. Grzyby moczę przez noc, potem gotuję do miekkości i odcedzam. W wodzie po gotowaniu grzybów gotuję kapustę z kostką grzybową Knorr, aż do wyparowania wody (kapusta musi być trochę posztkowana). Ugotowane grzyby siekam. Na tarce ścieram pieczarki ( na tą ilość wystarczy pół kilo) i podsmażam, aż wyparuje woda. Wtedy dodaję grzyby i jeszcze krótko smażę. Oddzielnie smażę drobno pokrojoną cebulkę, pod koniec smażenia dodaję olej rzepakowy tłoczony na zimno (na wschodzie dodaje się do wszystkich dań wigilijnych). Łączę składniki, przyprawiam tylko solą i pieprzem i można zacząć lepić:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia

    Natalia , 20.12.2021

    TAK. U nas od zawsze na wigilijnym stole królowały pierogi z kapustą i grzybami, teraz od kilku lat serwujemy je w wersji bezglutenowej. Nigdy nie próbowałam do ciasta dodać majonezu, tym razem zrobię wyjątek :) Zobaczymy, kto się pokusi o pierwszy kęs - obstawiam, że znikną w pierwszej kolejności :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystian

    Krystian , 14.12.2020

    TAK. Pierożki, które dla adepta wigilijnej kuchni sprawiają trochę trudności ale z pomocą rodziny (niezawodny zespół mama + siostra) dałem sobie radę. Przepyszne, zwłaszcza w tak trudnym czasie, nadadzą mojej rodzinie wyjątkowej wigilijnej atmosfery. Polecam każdemu kto chce zaznać definicję świątecznego smaku i testu swoich podstawowych umiejętności, haha <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula Grabowska

    Paula Grabowska , 12.12.2020

    TAK Uwielbiam wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Tradycyjnie w moim domu rodzinnym robimy je z suszonymi borowikami, które sami zbieramy w podlaskich lasach. Moja babcia, która oczywiście jest naszą mistrzynią w robieniu pierogów kiedyś nie wierzyła, że dodanie majonezu do ciasta nada mu aksamitności. Teraz przekonała się, że nowoczesne przepisy warto również wykorzystywać w kuchni. Bardzo lubimy mieszać tradycję z nowoczesnością, bardzo lubimy wielopokoleniowe Święta i przygotowania do nich w dużej grupie domowników. Babcia zwykle pilnuje, żeby do pierogów dodane były tegoroczne borowiki z lasu oraz jej kiszona kapusta, którą sama wyhodowała w ogródku. Młodsze pokolenie natomiast pilnuje dokładnie proporcji przepisu i tym sposobem wychodzą nam przepyszne pierogi z tego przepisu. Każdy ma swoje ulubione składniki wigilijnych przepisów- i w właśnie w tym jest magia rodzinnych Świąt.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotrek Gnia

    Piotrek Gnia , 08.12.2020

    TAK. Przepyszne danie, które robię nie tylko w Wigilię. Zrównoważony smak farszu pachnącego leśnymi grzybkami własnoręcznie zbieranymi w sezonie letnio-jesiennym. I to delikatne, mięciutkie ciasto.....Cos wspaniałego, polecam każdemu smakoszowi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł

    Paweł , 06.12.2020

    TAK. Wyjątkowy przepis na wyjątkowe okazje. Na tegorocznym świątecznym stole z całą pewnością nie zabraknie pierożków :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jac12

    jac12 , 30.11.2020

    TAK. Pierogi z kapustą i grzybami na stole wigilijnym świetnie się prezentują, są świątecznie pyszne i każdemu smakują. Delikatne ciasto, w środku farsz cieplutki, rozpływa się w ustach i pobudza nasze smakowe kubki. Wyjątkowy smak pierogów dają świetnie dobrane przyprawy, dlatego robię je , bo są po prostu rewelacyjne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Skórzyńska

    Ewa Skórzyńska , 25.11.2020

    Dodatkowo rozważałabym do grzybkow dodać podsmazone pieczarki. Będzie przepysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Skórzyńska

    Ewa Skórzyńska , 25.11.2020

    TAK* W tym roku wykorzystam ten przepis na wigilijne pierogi, które będę przygotowywac z teściową, napewno nie stosowała do ciasta majonezu.. dzięki temu zaskoczę ją, a tym samym domownikow pysznymi pierogami :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Maderak

    Paulina Maderak , 12.12.2017

    Ile wychodzi mniej wiecej pierogow z podanych tu proporcji? Dzieki wielkie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Mościszko

    Anna Mościszko , 22.12.2016

    Do Tomasz Jankowski : Wigilijna "omasta" u mnie - w kostce margaryny duszę sporą ilość skrojonej w kostkę cebuli. Trwa to dłuższą chwilę, w celu osiągnięcia trochę "ciaplatej" konsystencji, a smak.....mmmmm.... pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Mościszko

    Anna Mościszko , 22.12.2016

    do Tomasz Jankowski ; Wigilijnie w kostce margaryny duszę dłuższą chwilę skrojoną w kostkę cebulkę. Pychota!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Wiczkowska

    Katarzyna Wiczkowska , 05.12.2015

    delicje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Florczak

    Bogumiła Florczak , 05.12.2015

    bardzo smaczne mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marciocha F-k

    Marciocha F-k , 22.12.2014

    My tym razem mamy z farszem karpiowym :) http://marciochakucharzy.blogspot.com/2014/12/pierogi-z-karpiem-milickim.html

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Pasterczyk

    Krystyna Pasterczyk , 21.12.2014

    Nie nawidzę robienia "produktów" z ciasta ale kocham moje dzieciątka i........produkuję pierożki, uszka itd..........

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Jankowski

    Tomasz Jankowski , 21.12.2014

    Jak wigilijne, to chyba bez tego tłuszczyku... . :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wacława Nowacka

    Wacława Nowacka , 21.12.2014

    Mam już gotowe tzw. "ruskie", z kapustą i grzybami oraz tradycyjne uszka z grzybami - pychota !!! sama je robiłam, uwielbiam to robić.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Gawęda

    Zbigniew Gawęda , 21.12.2014

    pierogi owszem....... ale wyłącznie "ruskie"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Łochowski

    Marek Łochowski , 21.12.2014

    smacznego :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Paula

    Paulina Paula , 21.12.2014

    Wody dodałam więcej i niestety-zdania nie zmienię . No ale w tym wypadku majonez nie zdaje egzaminu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Świderski

    Jan Świderski , 21.12.2014

    Nie pogardzę proszę dostarczyć :p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Krefta

    Urszula Krefta , 20.12.2014

    ...z olejem też robiłam, dobre. Majonez ma jednak wyraźny smak, więc może być interesujące.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Isztar Ana

    Isztar Ana , 20.12.2014

    Jak wół- czerwony krzyżyk, żeby nie wchodzić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Isztar Ana

    Isztar Ana , 20.12.2014

    Niestety, antywirus się nie myli

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijne pierogi w delikatnym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kruche z cukrem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wigilijne pierogi w delikatnym cieścieWigilijne pierogi w delikatnym cieście

Pierogi są sztandarowym polskim daniem, nie może ich więc zabraknąć również na świątecznym stole. Zapoznaj się z przepisem na wigilijne pierogi w delikatnym cieście z kapuściano-grzybowym farszem. Z pewnością niektórych zaskoczy dodatek majonezu w pierogowym cieście, jednak to właśnie dzięki niemu będzie ono tak miękkie i delikatne. Pozostałe składniki na pierogi na Wigilię to tylko mąka pszenna i woda. Apetyczne innowacje są mile widziane w nawet najbardziej tradycyjnych recepturach.

Dla kogo? Niektórzy kucharze przygotowania do Bożego Narodzenia rozpoczynają już w listopadzie, zastanawiając się nad świątecznym menu. Przepis na pierogi wigilijne to punkt obowiązkowy, na szczęście nie musisz go daleko szukać. Opracowana przez nas receptura idealnych pierogów na wigilię znacząco ułatwi organizację pracy.

Na jaką okazję? Jak sama nazwa wskazuje, wigilijne pierogi muszą pojawić się na stole 24 grudnia. Możesz podawać je w towarzystwie czerwonego barszczu lub jako samodzielną potrawę. Pierogi wigilijne wspaniale smakować również podczas świątecznego obiadu.

Czy wiesz, że? Przy wyrabianiu ciasta na pierogi wigilijne, miej na uwadze przede wszystkim jego konsystencję, dostosowując odpowiednio proporcje wody i mąki. Farsz do pierogów wigilijnych przygotujesz z suszonych grzybów np. borowików i podgrzybków, a także kiszonej kapusty, drobno pokrojonej, podsmażonej cebuli i przypraw. W rozwałkowanym na stolnicy cieście pierogowym wykrawaj szklanką kółeczka, nakładaj farsz i starannie sklejaj brzegi, aby wigilijne pierogi nie rozpadły się podczas gotowania.

Dla urozmaicenia: Nadzienie do pierogów wigilijnych przyprawia się liściem laurowym, kilkoma ziarnkami ziela angielskiego, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz majerankiem. Gotowe pierogi świąteczne podawaj na gorąco z dodatkiem podsmażonej na złoto cebuli. Chcesz częściej jadać pierogi wigilijne? Przepis ten miej zawsze pod ręką!