Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa

Autor: Magdalena Wojtanowicz

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

6 sztuk

6 łyżek

6 łyżek

1 łyżeczka

0.5 szklanki

200 mililitrów

250 gramów

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia i stężenia.

Krok 2

Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka i delikatnie zmiksować od połączenia składników. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec w temperaturze 180ºC około 20-25 minut.

Krok 3

Gotowy biszkopt natychmiast przełóż na ściereczkę i zroluj.

Krok 4

Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukru i mieszamy. Do ubitej kremówki dodajemy mocno schłodzony serek mascarpone i dokładnie mieszamy.

Krok 5

Biszkopta delikatnie rozwinąć, zdjąć pergamin, rozsmarować na nim masę (3-4 łyżki zostawić do dekoracji), rozłożyć paski galaretki i ponownie zrolować. Wierzch rolady udekorować resztka masy i pokrojoną galaretką. Całość schłodzić w lodówce ok 2 godz.

Magdalena Wojtanowicz

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
12 osób ogląda przepis:
Sernik z brzoskwiniami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej