Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa
średnie
3 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
6 sztuk
6 łyżek
6 łyżek
1 łyżeczka
0.5 szklanki
200 mililitrów
250 gramów
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia i stężenia.
Krok 2
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka i delikatnie zmiksować od połączenia składników. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec w temperaturze 180ºC około 20-25 minut.
Krok 3
Gotowy biszkopt natychmiast przełóż na ściereczkę i zroluj.
Krok 4
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukru i mieszamy. Do ubitej kremówki dodajemy mocno schłodzony serek mascarpone i dokładnie mieszamy.
Krok 5
Biszkopta delikatnie rozwinąć, zdjąć pergamin, rozsmarować na nim masę (3-4 łyżki zostawić do dekoracji), rozłożyć paski galaretki i ponownie zrolować. Wierzch rolady udekorować resztka masy i pokrojoną galaretką. Całość schłodzić w lodówce ok 2 godz.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej