
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
100 mililitrów
1 sztuka
100 gramów
4 sztuki
200 gramów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
20 mililitrów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wołowinę oczyść i pokrój w grubą kostkę. Skrop oliwą i posyp posiekanymi igiełkami rozmarynu. Suszone grzyby namocz w 150 mililitrach wody, następnie odcedź i pokrój w cienkie paski. Wodę z moczenia pozostaw.
Krok 2
Pieczarki pokrój w ósemki, cebulę w piórka. Brokuła podziel na małe różyczki, a następnie sparz je krótko w osolonym wrzątku.
Krok 3
Fix Knorr rozmieszaj z wodą z moczenia grzybów i śmietaną.
Krok 4
Na rozgrzanej patelni przesmaż cebulę i pieczarki. Zrumienione przełóż do miseczki.
Krok 5
Na tej samej, dobrze rozgrzanej patelni, przesmaż pokrojone mięso. Następnie dodaj z powrotem pieczarki z cebulą oraz namoczone i pokrojone podgrzybki.
Krok 6
Całość zalej rozmieszanym Fixem Knorr i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut do momentu, gdy mięso będzie gotowe.
Krok 7
Dodaj brokuły i wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba. Gotowe danie podawaj z makaronem lub kaszą gryczaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Schab a'la stroganoff Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wołowina w sosie pieczarkowym
Wołowina w sosie pieczarkowym to klasyczne połączenie. Grzyby doskonale komponują się z czerwonymi mięsami, podkreślając ich smak. Do przyrządzenia tego dania użyj polędwicy wołowej, czyli delikatnej sztuki mięsa, która po przyrządzeniu pozostaje krucha oraz soczysta. Zamarynuj ją w oliwie i świeżym rozmarynie, a następnie przygotuj sos pieczarkowy na bazie wody z suszonych grzybów i śmietany. Podsmaż cebulę i pieczarki, aż lekko się zarumienią, po czym odłóż na bok. Podsmaż też zamarynowane mięso wołowe – nie rób jednak tego zbyt długo. Wystarczy, że przestanie być surowe na zewnątrz, a w środku pozostaną jego soki. Dodaj pieczarki i zalej całość sosem. Gotuj wszystko, aż mięso zmięknie (będzie to uzależnione od grubości kostki, w którą zostało pokrojone), a sos stanie się gęsty i aksamitny. Wołowinę w sosie pieczarkowym serwuj z makaronem albo kaszą gryczaną, z dodatkiem buraków ćwikłowych lub surówki z czerwonej kapusty. Wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji i podziel się swoją opinią.