Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

250 mililitrów

150 mililitrów

4 łyżki

3 sztuki

1 łyżka

400 gramów

1 kilogram

200 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj.

Krok 2

Szpinak zmiękcz na rozgrzanej patelni.

Krok 3

Posiekaj cebulę, zeszklij na oleju, dodaj mięso i smaż całość, po czym dodaj wino. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.

Krok 4

Następnie dodaj szpinak, pokruszony ser owczy, wymieszaj wszystko. Dodaj makaron.

Krok 5

Farsz przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, posyp orzeszkami.

Krok 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piecz przez 30 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej