
Składniki
null
null
null
125 mililitrów
80 gramów
4 sztuki
400 gramów
750 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pory pokrój wzdłuż na pół, następnie w cienkie plasterki i blanszuj przez 3 minut w gorącej osolonej wodzie. Przelej do zimnej po tym czasie.
Krok 2
Szynkę pokrój w cienkie plastry.
Krok 3
Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i ułóż na przemian pory i szynkę.
Krok 4
Zalej całość jajkami roztrzepanymi z mlekiem i dopraw.
Krok 5
Wierzch posyp startym parmezanem.
Krok 6
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej