Zapiekanka ze szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ze szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
57 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

200 gramów

150 gramów

200 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Naczynie żaroodporne wyłóż ciastem francuskim (boki również muszą być wyłożone ciastem) i ponakłuwaj widelcem. Przykryj pergaminem a do środka wsyp fasolę, aby podczas pieczenia ciasto zbyt nie wyrosło.

Krok 2

Przygotuj sos carbonara. Fix wymieszaj ze śmietaną i zagotuj. Przestudź lekko, dodaj jajka i wymieszaj.

Krok 3

Szparagi oczyść i pokrój w 2-3 cm długości kawałki, mięso porwij na mniejsze kawałki.

Krok 4

W dużej misce połącz makaron, mięso oraz szparagi. Dodaj przygotowany Fix i wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Całość przełóż do naczynia żaroodpornego z zapieczonym spodem z ciasta i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 20 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Bardzo dobrze ze wszystkim składnikami zapiekanki komponują się suszone pomidory, więc jeśli masz je w swojej kuchni, możesz je dodać do zapiekanki. Pokrój je w paski i dodaj do makaronu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekanka serowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ze szparagamiZapiekanka ze szparagami

Zapiekanki na cieście francuskim można przygotować na wiele sposobów. Wersja podawana z mięsno-warzywnymi dodatkami oraz makaronem to sposób na przyrządzenie pysznego posiłku, który łączy w sobie ciekawe smaki. Aby uzyskać odpowiednio cienki podkład z ciasta, po wyłożeniu nim naczynia, nakłuj je widelcem, a następnie przykryj folią i nasyp na nią fasolę. Jej ciężar sprawi, że ciasto nie wyrośnie zbyt wysoko i w naczyniu pozostanie miejsce na resztę składników. Ugotuj makaron penne al dente. Jeśli chcesz przełamać łagodny smak gotowanego kurczaka oraz szparagów, możesz dodać do nich także pokrojone suszone pomidory w zalewie. Całość dobrze uzupełni przygotowany na bazie śmietany kremowy sos carbonara. Makaron, rozdrobnione mięso oraz szparagi dokładnie wymieszaj, zalej sosem i przełóż do naczynia z ciastem. Gotową zapiekankę podawaj posypaną startym serem, np. parmezanem, i przyozdobioną świeżą natką pietruszki. Wykorzystaj nasz przepis i podziel się swoją opinią na temat tego dania. Życzymy smacznego.