
Składniki
1 kilogram
0.5 łyżeczki
60 gramów
200 gramów
30 gramów
0.5 szklanki
0.5 szklanki
3 sztuki
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi umyj, oczyść z twardych części i pokrój na ok.5cm kawałki. Włóż do garnka zalej ok. 1 szklanką wody, dodaj cukier, sól i odrobinę masła. Gotuj pod przykryciem przez ok.20 min., osącz. Wywar pozostały po gotowaniu zachowaj.
Krok 2
Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź mlekiem i wodą pozostałą po szparagach. Gotuj na wolnym ogniu przez ok.10 min., po czym zestaw z kuchenki.
Krok 3
W tym czasie rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, natomiast żółtka rozmieszaj ze śmietaną i połową sera. Dodaj do nieco ostygniętego już sosu i energicznie rozmieszaj. Dopraw do smaku i ostrożnie połącz przygotowaną masę z ubitą pianą.
Krok 4
Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i oprószonego bułką tartą wlej ok. 0,3 sosu, ułóż połowę szparag i szynki pokrojonej w grubą kostkę, zalej sosem po czym ułóż resztę składników i polej pozostałą część masy śmietanowo- jajecznej. Oprósz żółtym serem i zapiekaj elegancką potrawę z szynką i szparagami przez ok.30-40 min. w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ze szparagami i szynką
Sezon na szparagi trzeba wykorzystać w pełni. Możesz jeść je solo lub zrobić z nich pyszny posiłek. Zapiekanka ze szparagami i szynką uwydatni ich fantastyczny smak, dlatego nie czekaj dłużej i zabieraj się za przygotowywanie tego dania. Zarezerwuj 90 minut wolnego czasu, a później rozkoszuj się prawdziwą ucztą smaków. Spróbujesz?
Dla kogo?
To danie, które przypadnie do gustu miłośnikom warzyw, ale nie tylko! Fani mięs również znajdą coś dla siebie, ponieważ jednym z podstawowych składników w potrawie jest szynka. Gwarantujemy Ci, że połączenie wędliny ze szparagami to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Mamy nadzieję, że już niedługo się o tym przekonasz!
Na jaką okazję?
Zapiekanka jajeczna ze szparagami sprawdzi się jako eleganckie danie podczas spotkania z bliskimi. Zaserwuj tę potrawę, a z pewnością zbierzesz mnóstwo pochwał i zapytań o przepis. Nie potrzebujesz jednak specjalnej okazji, by przygotować zapiekankę ze szparagami i szynką. Jeżeli masz na nią ochotę w zwykły dzień, to śmiało sięgnij po naszą recepturę i popraw sobie humor przy tym znakomitym smakołyku.
Czy wiesz, że?
Szparagi pochodzą z Włoch, jednak ich nazwa została zaczerpnięta z greckiego słowa asparagus, które oznacza młody pęd. Szparagi są cenionymi warzywami i w sezonie cieszymy się ich smakiem każdego dnia. Nic w tym dziwnego, ponieważ można przygotować z nich wiele doskonałych dań.
Dla urozmaicenia:
Chcesz ulepszyć listę składników na zapiekankę? Sięgnij po wybrany rodzaj makaronu! Doskonale sprawdzi się penne, czyli rurki. Zapiekanka makaronowa ze szparagami i szynką zachwyci wszystkich bogactwem smaków i dodatków. Jeżeli lubisz aromatyczne sery, to posyp wierzch dania goudą lub parmezanem. Po przygotowaniu tej receptury koniecznie podziel się z nami swoją opinią!