Zapiekanki z pieczarkami i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanki z pieczarkami i kurczakiem

Autor: Kinga Borowska

ratingratingratingratingrating

8

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

341 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

500 gramów

1 sztuka

350 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

1 gram

2 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bagietki przeciąć na pół. Wydrąży środek.

Krok 2

Pieczarki umyć i pokroić. Cebule pokroić w kostkę podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pieczarki i smażyć aż woda odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Krok 3

Kurczaka zamarynować najlepiej dzień wcześniej w przyprawach z dodatkiem łyżki oliwy. Podsmażyć na rozgrzanej patelni. Wymieszać z pieczarkami i wszystko razem doprawić do smaku.

Krok 4

Farsz wyłożyć na bagietki. Posypać tartym serem mozzarella i zapiec w piekarniku około 10 minut w 180 stopniach.

16

Opinie o przepisie

  • Ania

    Ania , 03.03.2025

    W trakcie podsmażania pieczarek dodaje odrobinę oregano wtedy pieczarki mają smak bardziej grzybowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian

    Adrian , 30.06.2021

    TAK*. Dodaje prazona cebulke i sos Tysiaca wysp.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 29.06.2021

    TAK. Często robimy latem zapiekanki, kojarzą nam się właśnie z wakacjami. Ja uwielbiam takie bez kurczaka, ale za to z duża ilością warzyw. Na upieczone już zapiekanki kładę surowe warzywa pokrojone w półplasterki - ogórek świeży i kiszony, pomidor, paprykę, trochę poszatkowanej surowej kapusty, posypuję prażoną cebulką. Są pyszne i mogę przemycić więcej warzyw do posiłku. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szewczyk

    Joanna Szewczyk , 27.06.2021

    TAK. Zapiekanki z pieczarkami i kurczakiem smakowały doskonale, wcześniej nie robiłam zapiekanek z kurczakiem i muszę przyznać, że to połączenie jest super. Do moich zapiekanek dodałam jeszcze kukurydzę, a kurczaka zamarynowałam w przyprawie czosnkowej grubo mielonej Knorr. Gotowe zapiekanki polałam ketchupem i posypałam szczypiorkiem. To były wybitnie dobre zapiekanki, połączenie smaków jak najbardziej się sprawdziło. Zobaczcie jak wyglądały moje zapiekanki, dołączam zdjęcie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Maxym

    Agnieszka Maxym , 27.06.2021

    Uwielbiam zapiekanki, dlatego do tradycyjnej zapiekanki wprowadził troszkę urozmaicenia. Robię ziołowe pesto ( najlepsze dla mnie jest z bazylii) którym smaruje bułkę, a następnie układam składniki jak w przepisie. Polecam rewelacja. Często też zamiast pesto używam salsy paprykowej domowej roboty. POlecam Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja

    Patrycja , 26.06.2021

    TAK, polecam kurczaka zrobić w sosie sojowym, uwielbiam to połączenie,świetny ma wtedy smak i zmieniamy odrazu zapiekankę. To jest jedna opcja a druga, lubię też kurczaka w sosie bbq. Polewam wtedy zapiekankę własnym sosem czosnkowym. Niebo w gębie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Zapiekanka to, obok gofra, sztandarowy posiłek latem. To ona często rządzi wakacyjnym światem. U mnie kapary na wierzchu zapiekanki lądują, kochani, a bez drobno posiekanego koperku i /lub natki pietruszki - zapiekanka byłaby „do bani”… :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • renata

    renata , 18.06.2021

    TAK. Uuuuwielbiam te zapiekanki. Pochodzę z miejscowości,która słynie z "bułek z pieczarkami " ale te zapiekanki są wspaniałą alternatywą dla bułek ! Goszczą one u mnie często na obiad w towarzystwie np czerwonego barszczu- super pasują. Niekiedy zamiast kurczaka dodaję pyszną dwójką szynkę i również świetnie smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 18.06.2021

    TAK! U mnie na takiej zapiekance, to sera do woli!!! Mąż preferuje gdy jest trochę GORGONZOLI !!! Wówczas podkręcony jest zapiekanki smak, My ją preferujemy najczęściej właśnie tak :) Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka

    Agnieszka , 16.06.2021

    TAK. Na bagietkę kładę również plasterki pomiora, który sprawia, że nie są one za suche po upieczeniu i nie zapychają. Zamiast pieczarek polecam borowiki.. Mm smak o niebo lepszy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 14.06.2021

    U mnie na takiej zapiekance, to sera do woli!!! Mąż preferuje gdy jest trochę GORGONZOLI !!! Wówczas podkręcony jest zapiekanki smak, My ją preferujemy najczęściej właśnie tak :) Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna

    Martyna , 11.06.2021

    TAK. Zapiekankę od przepisy.pl dziś wam podam - ale w innym wydaniu Zamiast kurczaka w boczniakowym przebraniu Ukroimy cebuli – czerwona, nie biała Żeby zapieksa kolorów nabrała I kukurydzą posypmy, nigdy jej mało Bogatszy bukiet smaków będzie danie miało No i na wierzchu sypniemy rukoli Tylko z łakomstwa niech was brzuch nie rozboli Na MAXA wam zasmakuje Kto wątpi? Niech zaraz spróbuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata

    Beata , 08.06.2021

    TAK. moja modyfikacja tego przepisu jest trochę nietypowa, ponieważ niestety nie mogę jeść pieczywa, bagietkę zastępuję ..... cukinią ;) i oczywiście dodaję do niej te wszystkie przepyszne dodatki wymienione w tym oto przepisie, a żeby moja zapiekanka byla równie chrupiąca jak ta na bagietce dodaję prażoną cebulkę... i całość dekoruję pięknie prezentującą się roszpunką. Pysznie ,zdrowo i kolorowo. ummmmm pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 08.06.2021

    TAK. Do zapiekanek kukurydzę bym dodała, aby ich smak ożywiała, Złoto Ameryki to pyszne warzywo, Chrupiącej zapiekanki silne ogniwo, Koniecznie po wierzchu oregano bym posypała, I pysznym smakiem zapiekanki się rozkoszowała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna

    Martyna , 06.06.2021

    TAK. Zapiekankę od przepisy.pl dziś wam podam - ale w innym wydaniu Zamiast kurczaka w boczniakowym przebraniu Ukroimy cebuli – czerwona, nie biała Żeby zapieksa kolorów nabrała I kukurydzą posyp, nigdy jej mało Bogatszy bukiet smaków będzie danie miało No i na wierzchu sypniemy rukoli Tylko z łakomstwa niech brzuch was nie rozboli Na MAXA wam zasmakuje Kto wątpi? Niech zaraz spróbuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 03.06.2021

    TAK. Zapiekanki z wakacjami mi się kojarzą, bo na wczasach je jadałam i urokami pięknych chwil się napawałam. Przepis zdecydowanie mi odpowiada, jednak trochę go zmodyfikuję, ja apetyt już teraz czuję. Do cebuli i pieczarek dodam trochę oliwek, papryki - już widzę apetyt mojej rodziny i te zachwytu okrzyki! Zamiast mozzarelli serka wiejskiego dam, gdyż o linię przed wakacjami dbam. Bagietkę też sama upiekę na mące razowej - będzie troszkę zdrowiej! Fileta z piersi z kurczaka uwielbiam, więc on pojawić się musi obowiązkowo - będzie pysznie i zdrowo! MNIAM, MNIAM...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanki z pieczarkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanki z pieczarkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanki z pieczarkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanki z pieczarkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanki z pieczarkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanki z pieczarkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanki z pieczarkami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej