
Składniki
2 kilogramy
1 opakowanie
100 gramów
2 sztuki
5 sztuk
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżeczka
150 mililitrów
2 sztuki
100 gramów
100 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka pokrój w mniejsze porcje, na przykład w płaty po 6 kostek. Oprósz przyprawą do karkówki, odstaw na bok na około 6 godzin, a następnie piecz je w temperaturze 180 °C przez 120 minut. Zlej płyn powstały podczas pieczenia, żeberka odstaw do wystygnięcia.

Krok 2
Goździki, czarny pieprz i ziele angielskie rozetrzyj na miazgę w moździerzu lub zmiel w młynku. Imbir obierz, zetrzyj na tarce. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek i chili posiekaj.

Krok 3
W garnku podsmaż cebulę. Dodaj do niej czosnek i chili i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj cukier i smaż dalej, póki cukier nie zacznie się karmelizować i przybierze ciemnobrązową barwę. Dodaj wtedy przyprawy (kmin, ziele, pieprz, goździki) i wszystko razem smaż chwilę, podlej octem i płynem z pieczenia, dodaj suszone śliwki. Gotuj wszystko razem, aż ocet prawie odparuje. Na koniec dodaj ketchup.

Krok 4
Wszystkie składniki przełóż do miksera i dokładnie rozdrobnij. W tak przygotowanym sosie zanurz ciepłe jeszcze żeberka.

Krok 5
Mięso grilluj na tackach aluminiowych na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem przez około 20 minut, przekręcając mięso co jakiś czas. Żeberka powinny być przypieczone z wierzchu i bardzo miękkie, tak aby z łatwością można było wyjąć kości.


Dobra rada:
Do sosu możesz dodać łyżkę mielonej słodkiej wędzonej papryczki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka w sosie śliwkowym
Żeberka w sosie śliwkowym to doskonałe połączenie mięsa i owoców. Suszone owoce bardzo dobrze podkreślają charakter czerwonych mięs. Będą idealną bazą pachnącej przyprawami korzennymi ciemnoczerwonej glazury, która otoczy mięso, dodając mu wyrazistości i głębi smaku. Zacznij od upieczenia żeberek w piekarniku. W tym czasie przygotuj śliwkowy sos – do jego przyrządzenia potrzebna będzie cebula, czosnek, chili oraz przyprawy, takie jak: goździki, ziele angielskie czy czarny pieprz. Żeby wydobyć z nich jak najwięcej aromatu, utrzyj je w moździerzu. Dodaj również cytrusowo-pikantny imbir, najlepiej świeżo starty. Odpowiedniej konsystencji nadasz glazurze dodatkiem pikantnego ketchupu. Wszystkie te dodatki złagodzisz suszonymi śliwkami kalifornijskimi. Kiedy żeberka się upieką, dokładnie natrzyj je sosem i grilluj. Mięso będzie idealnie odchodziło od kości, a z zewnątrz delikatnie się zarumieni. Żeberka w sosie śliwkowym podawaj z pieczywem i grillowanymi warzywami. Przygotuj to danie przy najbliższej okazji!