Żeberka duszone z cebulą – w sosie własnym | Przepisy.pl pixel

Żeberka duszone z cebulą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

heart
320 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

434 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

705 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

3 ziarna

0.5 łyżeczki

50 gramów

50 mililitrów

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka pokrój w paski, oprósz solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Obtocz w mące, obsmaż na patelni. Mięso przełóż do mniejszego garnuszka.

Żeberka duszone z cebulą - Krok 1

Krok 2

Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w plastry cebulę i czosnek, dodaj do żeberek.

Żeberka duszone z cebulą - Krok 2

Krok 3

Sos Knorr rozmieszaj w 400 mililitrach wody i zalej żebra.

Żeberka duszone z cebulą - Krok 3

Krok 4

Całość duś pod przykryciem około 40 minut, aż mięso będzie miękkie.

Żeberka duszone z cebulą - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Bibi

    Bibi , 27.05.2021

    27.05.2021 Super smak.Dodalam wiecej cebuli i czosnku..Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Jakubik

    Zofia Jakubik , 20.01.2018

    smakowało bardzo. dodałam więcej cebuli bo lubię.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka duszone z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka duszone z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka duszone z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka duszone z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka duszone z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka duszone z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka duszone z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka duszone z cebulą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka duszone z cebuląŻeberka duszone z cebulą

Żeberka duszone z cebulą dziś w roli głównej! To danie wprost z polskich stołów. Smak żeberek, oparty na dobrze znanych składnikach, zachwyci każdego. Podane z ziemniakami i surówką sprawdzą się podczas codziennego, jak i świątecznego obiadu.

Dla kogo?

Dla zwolenników tradycyjnych potraw. Żeberka duszone z cebulą to sprawdzony przepis na udany obiad! 

Na jaką okazję?

To danie główne na każdy dzień. Poniedziałek czy niedziela – żeberka z cebulą zawsze do usług!

Czy wiesz, że?

Majeranek świetnie pasuje do mięs i wszelkich dań ciężkostrawnych, ponieważ tradycyjnie uważa się, że poprawia trawienie. Nie żałuj go, a żeberka z jego dodatkiem będą jeszcze smaczniejsze.

Dla urozmaicenia

Żeberka duszone podaj z ziemniakami oraz ulubioną sałatką. Do żeberek z cebulą idealnie pasuje też surówka z kiszonej kapusty. Spróbuj, a nie pożałujesz!