Żeberka z musztardą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka z musztardą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

heart
375 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

484 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

541 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 sztuka

1 kilogram

1 szczypta

0.5 szklanki

3 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z gorczycą i przyprawą Knorr.

Żeberka z musztardą - Krok 1

Krok 2

Żeberka oprósz przyprawą. Podsmaż na oleju, a następnie ułóż w brytfannie.

Żeberka z musztardą - Krok 2

Krok 3

Przypraw liściem laurowym i tymiankiem.

Żeberka z musztardą - Krok 3

Krok 4

Wlej gorącą wodę oraz wino, dodaj musztardę.

Żeberka z musztardą - Krok 4

Krok 5

Całość piecz 60 minut w 180 stopniach. Podczas pieczenia polewaj żeberka co jakiś czas sosem z brytfanny.

Żeberka z musztardą - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka z musztardą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żeberka w sosie :)
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka z musztardąŻeberka z musztardą

Pieczone żeberka to popularne danie, które przypadnie do gustu w szczególności męskim podniebieniom, ale nie tylko. Podawać można je na najróżniejsze sposoby. Jednym z najczęściej wykorzystywanych jest zaserwowanie ich z musztardą, lecz możesz je przyrządzić również z miodem, kapustą, pieczarkami lub w marynacie z ciemnego piwa. Wybierając żeberka, zwróć uwagę czy mają one mało tłuszczu, a ich kolor jest jasny. Obejrzyj także dokładnie mięso i sprawdź czy kości nie są zbyt grube. Zanim je zamarynujesz, dokładnie umyj żeberka i osusz je przy pomocy ręcznika papierowego. Przed upieczeniem, sugerujemy włożyć je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, dzięki czemu będą one niezwykle aromatyczne. Żeberka możesz upiec w piekarniku, a w sezonie letnim – na grillu ogrodowym. Najlepiej smakować będą z pieczonymi ziemniakami i surówką na bazie kapusty. Żeberka są jednym z nielicznych dań, które można jadać rękoma. Serwując je, przy każdym nakryciu umieść serwetkę do wycierania ust.