
Składniki
1.5 kilograma
1 opakowanie
200 mililitrów
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlej sok z ananasa oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny i wsyp dwie łyżki przyprawy Knorr. Posiekaj połówkę papryczki chilli i dodaj do sosu razem z przecierem pomidorowym.
Krok 2
Zagotuj i zaciągnij łyżką mąki ziemniaczanej.
Krok 3
Zanurz porcję żeberek w przygotowanym sosie i pozostaw na jeden dzień.
Krok 4
Żeberka piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 50 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka w słodko-kwaśnym sosie
Żeberka są jednym z najwyrazistszych w smaku fragmentów tuszy wieprzowej, a dzięki odpowiedniemu przyprawieniu stają się jeszcze smaczniejsze. Wyśmienicie smakują przyrządzone na grillu, ale i pieczone będą niezwykle soczyste oraz rozpływające się w ustach. Żeberka przygotowane według tego przepisu są tak pyszne przede wszystkim dzięki słodko-pikantnej marynacie. Jej bazą jest sok z ananasa, świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz przecier pomidorowy. Wymieszaj je dokładnie w rondelku, po czym dodaj przyprawę do kurczaka i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość zagotuj i dosyp odrobinę mąki ziemniaczanej, aby płyn nabrał gęstej konsystencji sosu. Żeberka zanurz w marynacie i odstaw w chłodne miejsce na cały dzień. Następnie umieść je w naczyniu żaroodpornym i piecz do momentu, aż mięso mocno się zarumieni i będzie łatwo odchodziło od kości. Serwuj na ciepło z ziemniakami lub pieczywem oraz prostą sałatką. Z jakimi dodatkami podasz żeberka w sosie słodko-kwaśnym? Propozycjami podziel się w komentarzu.