Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

9

heart
161 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

389 osób wydrukowało

Pobierz pdf

435 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

na zielone rollsy:

18 sztuk

3 sztuki

1.5 sztuki

150 gramów

12 sztuk

6 łyżek

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.75 łyżeczki

3 łyżeczki

na sos jogurtowy:

3 łyżki

9 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Połącz ser, jogurt, zioła i przyprawy.

Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - Krok 1

Krok 2

Ogórka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody, śliwki posiekaj. Dodaj do sera.

Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - Krok 2

Krok 3

Każdą gruszkę obierz, wydrąż środek. Pokrój na 6 części.

Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - Krok 3

Krok 4

Umyj liście sałaty i dobrze osusz. Rozłóż każdy liść. Na środek połóż równe części sera i cząstkę gruszki. Zwiń w rulon, zakładając boki liścia do środka. Rollsy możesz związać sparzonym szczypiorem.

Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos: połącz ze sobą 3 łyżki jogurtu z 3 łyżkami wody wraz z sosem sałatkowym Knorr. Rollsy polej przygotowanym sosem lub maczaj w nim każdego oddzielnie.

Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - Krok 5
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowymZielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Zielone rollsy to farsz serowy i gruszka, zawinięte w liście zielonej sałaty. Żeby je przyrządzić, musisz najpierw przygotować nadzienie. W tym celu połącz ze sobą ser i jogurt naturalny (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu). Zetrzyj na tarce świeży ogórek, posiekaj suszone śliwki i dodaj do sera. Tak przygotowaną fit mieszankę przypraw pieprzem oraz odrobiną czosnku granulowanego dla zaostrzenia smaku. Następnie wydrąż gruszkę i podziel ją na równe części. Jeśli chcesz, wykorzystaj jabłka, potrawa będzie równie dobrze smakowała. Owoce ułóż na liściu zielonej sałaty, dodaj łyżkę farszu serowego i zawiń, zakładając boki liścia do środka. Żeby utrzymać odpowiedni kształt rollsów, zawiąż je parzonym szczypiorem. Dietetyczne danie będzie już prawie gotowe, wystarczy tylko przygotować sos. W tym celu połącz lekki jogurt z wodą, dopraw i przelej do małych miseczek. Sos wykorzystaj do polania zielonych rollsów lub jako dip do maczania roladek. Na koniec możesz udekorować to zdrowe danie świeżymi listkami bazylii. Smacznego!