
Składniki
0.5 litra
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1.5 łyżeczki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mleka dodaj przyprawy i masło klarowane. Podgrzej nie doprowadzając dowrzenia.

Krok 2
Mleko przelej do dwóch kubków. Poczekaj chwilę i dodaj po łyżeczce miodu do każdego kubka, całość wymieszaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Złote mleko
Według dobrze znanego powiedzenia: nie wszystko złoto, co się świeci… Tymczasem złote mleko to prawdziwy skarb w kuchni! Piękna barwa i niezrównany aromat od razu zwracają uwagę każdego smakosza. Jaki składnik odpowiada za nieprzeciętne walory złotego mleka? Kurkuma! To jednak nie wszystko – odkryjcie resztę jego tajemnic.
Dla kogo? Obrać kurs na złote mleko z kurkumą powinni wszyscy poszukiwacze kulinarnych perełek. Podobnie zresztą jak miłośnicy korzennych aromatów. W recepturze nie brakuje cynamonu oraz imbiru, których smak przełamywany jest czarnym pieprzem oraz miodem.
Na jaką okazję? Przepis na złote mleko miejcie pod ręką, gdy planujecie spokojny wieczór w domu we dwoje. Fantastycznie rozgrzewa, więc przyda się w chłodne dni.
Czy wiesz, że? Kurkuma pochodzi z terenów Azji Południowo-Wschodniej. Bywa nazywana szafranem indyjskim.
Dla urozmaicenia: Do dekoracji złotego mleka z kurkumy możecie użyć gwiazdek anyżu.