Żółte risotto z kurczakiem i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żółte risotto z kurczakiem i cukinią

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

1

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obieramy, drobno kroimy. Wrzucamy na 2-3 łyżki rozgrzanego oleju i gdy się zeszkli, dodajemy ryź. Po 2-3 minutach wlewamy wino.

Krok 2

Na drugiej patelni podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na rumiano pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka. Ściągamy na talerz i doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3

Cukinię dokładnie myjemy, przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy miękki miąższ. Kroimy na ćwiartki talarków i podsmażamy na tej samej patelni, na której przygotowywaliśmy kurczaka.

Krok 4

Rosół z kury przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 5

Gdy ryż wciągnie wino, wlewamy do niego szklankę rosołu i mieszamy. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty podlewamy kolejną szklanką bulionu, a następnie jeszcze jedną i gdy i ten zostanie wchłonięty dodajemy podsmażonego kurczaka. Podlewamy ostatnią szklanką bulionu, następnie dodajemy cukinię oraz marchewkę z groszkiem i kurkumę. Gdy cały rosół zostanie wchłonięty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy masło klarowane i dokładnie mieszamy, aby oblepiło nam ryż.

Krok 6

Risotto nakładamy na talerz, posypujemy parmezanem lub zwykłym żółtym serem i lekko mieszamy. Przybieramy drobno posiekanym szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żółte risotto z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Roladki schabowe - VIDEO
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej