Zupa cebulowa wzbogacona przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa cebulowa wzbogacona

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2.5 szklanki

1 szczypta

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

4 łyżki

0.5 szklanki

3 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i ziemniaki obrać - umyć - osuszyć . Cebule pokroić w pół ,,piórka" , a ziemniaki w pół plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej z masłem i wsypać cebulę . Smażyć na średnim gazie mieszając aż się zeszkli i zacznie lekko złocić

Krok 2

Wlać wodą . Dołożyć ziemniaki . Gotować 20 minut.

Krok 3

Dodać do garnka zupę cebulową roztartą z odrobiną zimnej wody, połowę prażonej cebuli i gotować jeszcze 15 minut wszystko razem .

Krok 4

Przed końcem gotowania ( jakieś 5 minut) dodać pokruszone serki topione i poczekać aż sie rozpuszczą.

Krok 5

Doprawić zupę pieprzem cytrynowym ( lub białym ) i szczyptą gałki muszkatołowej. Podawać posypaną szczypiorkiem i resztą prażonej cebulki.

1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 30.05.2018

    Ciężko u nas dostać ta zupę z paczki a mieszkam w dużym miescie.Przepis fajny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cebulowa wzbogacona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cebulowa wzbogacona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cebulowa wzbogacona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cebulowa wzbogacona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cebulowa wzbogacona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cebulowa wzbogacona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cebulowa wzbogacona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa cebulowa wzbogacona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa cytrynowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej