Zupa gumbo z krewetkami i okrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa gumbo z krewetkami i okrą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
58 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 kilogram

2 sztuki

8 sztuk

3 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

4 sztuki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

800 gramów

100 gramów

400 gramów

50 mililitrów

3 łyżki

20 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki oczyść z pancerza i głowy. Cebulę, marchew, seler i pietruszkę pokrój w kosteczkę i podziel na dwie części. Posiekaj czosnek, a okrę pokrój w plastry grubości 1 cm. Pierś kurczaka pokrój w kostkę.

Zupa gumbo z krewetkami i okrą - Krok 1

Krok 2

Na blasze do pieczenia ułóż pozostałe pancerze i głowy po krewetkach. Dodaj połowę warzyw oraz korpusy kurczaka. Całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 250°C na ok. 90 minut. Warzywa, korpusy oraz odpady po krewetkach powinny być ciemnobrązowe.

Zupa gumbo z krewetkami i okrą - Krok 2

Krok 3

Wszystko z blaszki przełóż do dużego garnka i zalej 4 litrami wody. Wywar gotuj 3–4 godziny. Później przecedź przez drobne sito.

Zupa gumbo z krewetkami i okrą - Krok 3

Krok 4

W drugim garnku z szerokim dnem rozgrzej olej i podsmaż na nim piersi kurczaka oraz pozostałe warzywa (seler, cebulę, pietruszkę, czosnek). Warzywa mają się dobrze zarumienić. Całość oprósz mąką, a następnie smaż jeszcze chwilę, aż całość dobrze zbrązowieje. Dodaj pomidory z puszki, wywar oraz opakowanie przyprawy Cajun Knorr, Liście laurowe z Turcji Knorr, tymianek, oregano, bazylię i estragon.

Zupa gumbo z krewetkami i okrą - Krok 4

Krok 5

Do wywaru dodaj również ryż. Całość gotuj ok. 20 minut.

Zupa gumbo z krewetkami i okrą - Krok 5

Krok 6

Po tym czasie dodaj okrę oraz krewetki. Gotuj jeszcze 10 minut. Zupę dopraw do smaku solą, sosami Worcester oraz Tabasco.

Zupa gumbo z krewetkami i okrą - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Świeżą okrę możesz zamienić na mrożoną lub w z puszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa gumbo z krewetkami i okrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa gumbo z krewetkami i okrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa gumbo z krewetkami i okrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa gumbo z krewetkami i okrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa gumbo z krewetkami i okrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa gumbo z krewetkami i okrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa gumbo z krewetkami i okrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa gumbo z krewetkami i okrą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa gumbo z krewetkami i okrąZupa gumbo z krewetkami i okrą

Podróże nie tylko stwarzają możliwość zobaczenia zapierających dech w piersiach widoków, ale także, a może przede wszystkim, pozwalają na poznanie nowych kultur i tradycji. Każda ze społeczności odznacza się na tle innych. Choć mało kto zdaje sobie z tego sprawę, jedną z cech, która świadczy o indywidualnym charakterze danego miejsca, jest też lokalna kuchnia. To właśnie za sprawą oryginalnych i ciekawych przepisów możesz poczuć się jak na najodleglejszych zakątkach świata. Nie wierzysz? Przygotuj w swoim domu zupę gumbo z krewetkami i okrą i wczuj się w ten klimat!

Dla kogo?

Dla miłośników owoców morza! W tej propozycji smak krewetek z okrą jest mocno wyczuwalny – stanowią one bazę całego dania. Pycha!

Na jaką okazję?

Organizujesz wieczór z przyjaciółmi, a może chcesz zabłysnąć przed resztą rodziny czymś zupełnie nowym? Przepis na zupę gumbo z krewetkami i okrą sprawdzi się idealnie. Twoi goście na długo zapamiętają ten smak oraz zapach!

Czy wiesz, że?

Okra to po polsku piżmian jadalny, czyli zielone, podłużne i pokryte delikatnym meszkiem warzywo. Znajdziesz je bez problemu w sklepach z żywnością orientalną.

Dla urozmaicenia:

Świeżą okrę możesz zamienić na tę mrożoną lub z puszki. Przepis na zupę gumbo nadal Cię nie zawiedzie!