
Składniki
15 sztuk
1 opakowanie
300 gramów
100 gramów
2 sztuki
5 sztuk
4 sztuki
5 cm
10 sztuk
6 sztuk
5 sztuk
4 sztuki
1 pęczek
10 łyżek
8 łyżek
1.5 litra
2 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wyciśnij sok z 5 limonek, posiekaj natkę kolendry, a szalotki pokrój na ćwiartki. Grzyby pokrój w grube plastry. Tłuczkiem rozbij trawę cytrynową, tak by uwolniła swój aromat. Czosnek i obrany galangal pokrój w plastry. Oczyść krewetki, usuń z nich przewód pokarmowy i dokładnie umyj. Zetrzyj na tarce dwa duże pomidory bez skórki. Mniejsze pomidorki koktajlowe oraz zielony groszek przekrój na pół.

Krok 2
Do gotującej się wody na 10 minut wrzuć trawę cytrynową, galangal, starte pomidory, liście limonki kaffir, czosnek oraz chili.

Krok 3
Dodaj krewetki, szalotkę i Czerwone Curry Knorr. Zmniejsz ogień i gotuj kolejne 10 minut.

Krok 4
Następnie dodaj grzyby oraz pomidorki koktajlowe. Zupę gotuj jeszcze przez 2–3 minuty. Wlej skondensowane mleko z puszki.

Krok 5
Zupę dopraw do smaku 8 łyżeczkami sosu rybnego oraz ok. 8 łyżkami soku z limonki (w zależności od tego, jaką kwaśność chcesz uzyskać). Na koniec zupę dopraw do smaku cukrem oraz solą. Podawaj z posiekaną kolendrą.


Dobra rada:
Mleko skondensowane możesz zastąpić napojem kokosowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa Tom Yum z krewetkami
Każdy kraj ma swoje ulubione zupy i warto czasem wyjść poza własne przyzwyczajenia, żeby spróbować czegoś nowego. Dziś przed Państwem tajska zupa Tom Yum z krewetkami. Pełna charakternych składników, które nadają jej odpowiedni smak i aromat. Daj się zabrać w tę podróż!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy lubią testować przepisy z całego świata. Zupa Tom Yum z krewetkami na pewno Cię nie zawiedzie.
Na jaką okazję?
Zupę ugotuj, gdy masz ochotę na niebanalne smaki. Będzie świetną odmianą na niedzielnym obiedzie.
Czy wiesz, że?
Tom Yum to tajska, ostra zupa, przygotowywana z krewetkami lub kurczakiem. Ważnymi składnikami są tu między innymi grzyby, trawa cytrynowa, galangal i papryczka chili.
Dla urozmaicenia:
Zamiast mleka skondensowanego z powodzeniem możesz użyć napoju kokosowego.