Pieczony indyk z farszem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony indyk z farszem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
6 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

500 gramów

1 szczypta

4 łyżki

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

100 gramów

50 mililitrów

500 gramów

2 sztuki

500 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

4 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone owoce namocz w winie. Wyjmij i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj, paprykę pokrój w kostkę.

Krok 2

Warzywa podsmaż na oliwie. Dodaj pomidory z puszki i smaż do czasu, gdy całkowicie odparują. Jabłka pokrój na małe kawałki i osobno podsmaż.

Krok 3

Do pomidorów dodaj skórkę z pomarańczy, suszone owoce i podsmażone jabłka, dopraw do smaku kilkoma łyżkami Przyprawy w płynie Delikat Knorr. Farsz ostudź i dodaj mięso mielone.

Krok 4

Indyka umyj, osusz, natrzyj Przyprawą do kurczaka Knorr. Farsz włóż do indyka i zawiąż nogi.

Krok 5

Indyka piecz około 4 godzin w temperaturze 180 stopni, polewając go od czasu do czasu wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu indyka przekrój na połowę, farsz odłóż na bok.

Krok 6

Z indyka wyjmij kości i przełóż je do garnka, po czym zalej bulionem. Gotuj przez 2 godziny.

Krok 7

Wywar przecedź, zagęść zasmażką zrobioną z masła i mąki. Indyka podaj pokrojonego i polanego sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony indyk z farszem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Sałatka Królewska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej