
Składniki
500 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
2 łyżki
1 litr
3 sztuki
1 garść
1 sztuka
1 łyżka
200 gramów
4 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę ugotuj do miękkości. Jagnięcinę zmiel w maszynce, czosnek posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę, a szpinak w cienkie paseczki.

Krok 2
W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż mięso – smaż do momentu odparowania wody. Zdejmij mięso na bok, a następnie przesmaż cebulę i czosnek.

Krok 3
Dodaj z powrotem mięso, przyprawy Knorr – imbir oraz kmin rzymski i smaż chwilę razem.

Krok 4
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz pastę Harrisa. Całość zalej litrem wody dodaj kostki rosołowe, gotuj 15 minut.

Krok 5
Po tym czasie dodaj szpinak oraz ciecierzycę i gotuj jeszcze 10 minut.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do tej zupy będzie makaron – wsyp go do zupy na 5-7 minut przed końcem gotowania i gotuj do miękkości.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa tunezyjska z jagnięciną
Gotowy na podróż? Kierunek – słoneczna Tunezja! Oprócz kapelusza i filtra przeciwsłonecznego, przyda Ci się duży apetyt na wiedzę i nowe smaki. Kuchnia tunezyjska zaskakuje nie tylko pikantnymi potrawami, ale wpływami różnych regionów! Różnorodność to słowo, które ją w pełni opisuje. Zupa tunezyjska z jagnięciną – sięgnij po ten przepis i do dzieła!
Dla kogo? Dla poszukiwaczy kulinarnych wrażeń. Należysz do tej grupy?
Na jaką okazję? Zaskocz swoich domowników. Kto powiedział, że pożywny obiad składa się tylko z pomidorowej i kotleta schabowego? Koniec z nudą! Pokaż swojej rodzinie nowe smaki z najodleglejszych zakątków świata!
Dla urozmaicenia: Zupa tunezyjska może być podana z makaronem. Dzięki niemu stanie się ona jeszcze bardziej sycąca!
Czy wiesz, że? Kuchnia tunezyjska to mieszanka kuchni arabskiej, tureckiej, francuskiej i włoskiej. Wykorzystuje się w niej: świeże ryby, owoce morza, kuskus, warzywa, pastę harissa i mięsa takie jak jagnięcina i cielęcina. Ze względu na to, że łączy ona smaki pochodzące z różnych regionów, kuchnię tą można określić mianem fusion.