
Składniki
50 dekagramów
1 sztuka
10 dekagramów
10 dekagramów
10 dekagramów
10 dekagramów
1 łyżka
0.5 szklanki
1 szczypta
0.5 łyżki
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść grzyby i pokrój w paski, usmaż na maśle. Uważaj, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Pod koniec smażenia dodaj wino i chwilę pogotuj, odstaw z gazu.

Krok 2
Obierz, opłucz i pokrój w kostkę seler, por, marchew, pietruszkę. Warzywa podsmaż.

Krok 3
Następnie zalej wywarem z 1,5 litra wody oraz kostki rosołowej Bulion na włoszczyźnie Knorr i ugotuj. Pod koniec gotowania dodaj grzyby.

Krok 4
Na rozgrzanym maśle zasmaż mąkę i dodaj ją do zupy.

Krok 5
Rozprowadź Zupę grzybową Knorr w zimnej wodzie i dodaj ją do garnka. Gotuj 10 minut i dopraw do smaku pieprzem, curry i gałką muszkatołową. Zupę z boczniaków podawaj posypaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zupa grzybowa Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z boczniaków
Zupa z boczniaków to prawdziwe kulinarne arcydzieło. Pachnący bulion, doprawiony szczyptą curry i gałki muszkatołowej, doskonale komponuje się z mieszanką warzyw i podsmażonymi na patelni grzybami. Pochodzące z Chin boczniaki nie są grzybami tak powszechnie stosowanymi w polskiej kuchni jak na przykład pieczarki, ale dzięki swoim wyjątkowym walorom smakowym cieszą się coraz większą popularnością. Należy jednak pamiętać, aby obchodzić się z nimi bardzo ostrożnie – ich kapelusze są bowiem wyjątkowo kruche i delikatne. Najsmaczniejsze są oczywiście młode grzyby o jędrnym miąższu i wyrazistym zapachu. Starsze boczniaki bywają łykowate, a przez to ciężkostrawne. Oprócz podanych w przepisie składników do zupy z boczniaków możesz dodać – według uznania – m makaron łazanki lub pokrojone w kostkę ziemniaki.