Zupa z boczniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z boczniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

113

heart
555 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

933 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1594 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

1 łyżka

0.5 szklanki

1 szczypta

0.5 łyżki

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść grzyby i pokrój w paski, usmaż na maśle. Uważaj, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Pod koniec smażenia dodaj wino i chwilę pogotuj, odstaw z gazu.

Zupa z boczniaków - Krok 1

Krok 2

Obierz, opłucz i pokrój w kostkę seler, por, marchew, pietruszkę. Warzywa podsmaż.

Zupa z boczniaków - Krok 2

Krok 3

Następnie zalej wywarem z 1,5 litra wody oraz kostki rosołowej Bulion na włoszczyźnie Knorr i ugotuj. Pod koniec gotowania dodaj grzyby.

Zupa z boczniaków - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanym maśle zasmaż mąkę i dodaj ją do zupy.

Zupa z boczniaków - Krok 4

Krok 5

Rozprowadź Zupę grzybową Knorr w zimnej wodzie i dodaj ją do garnka. Gotuj 10 minut i dopraw do smaku pieprzem, curry i gałką muszkatołową. Zupę z boczniaków podawaj posypaną natką pietruszki.

Zupa z boczniaków - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Piotr Wietrzykowski

    Piotr Wietrzykowski , 04.09.2017

    To są przepisy bazujące na substytutach lub wspomagane przez koncerny. Jak ktoś umie to ominąć to faktycznie zrobi zdrowe danie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z boczniakówZupa z boczniaków

Zupa z boczniaków to prawdziwe kulinarne arcydzieło. Pachnący bulion, doprawiony szczyptą curry i gałki muszkatołowej, doskonale komponuje się z mieszanką warzyw i podsmażonymi na patelni grzybami. Pochodzące z Chin boczniaki nie są grzybami tak powszechnie stosowanymi w polskiej kuchni jak na przykład pieczarki, ale dzięki swoim wyjątkowym walorom smakowym cieszą się coraz większą popularnością. Należy jednak pamiętać, aby obchodzić się z nimi bardzo ostrożnie – ich kapelusze są bowiem wyjątkowo kruche i delikatne. Najsmaczniejsze są oczywiście młode grzyby o jędrnym miąższu i wyrazistym zapachu. Starsze boczniaki bywają łykowate, a przez to ciężkostrawne. Oprócz podanych w przepisie składników do zupy z boczniaków możesz dodać – według uznania – m makaron łazanki lub pokrojone w kostkę ziemniaki.