Zupa z pieczonej dyni hokkaido przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z pieczonej dyni hokkaido

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
144 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

500 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Dyni Hokkaido nie musisz obierać. Dobrze ją umyj i pokrój na mniejsze kawałki (usuń zielone części). Cebulę i czosnek obierz, przekrój na pół i połóż wszystkie warzywa na blaszce z piekarnika. Skrop olejem i piecz przez 20 minut.

Krok 2

Orzechy wysyp na blaszkę i po 20 minutach pieczenia dyni dołóż je do piekarnika. Kontynuuj pieczenie przez 5 minut.

Krok 3

W między czasie w naczyniu miksującym zagotuj wodę z dodatkiem kostki Knorr oraz wszystkich przypraw 10min/100C/obr. 2

Krok 4

Dodaj do naczynia miksującego upieczone warzywa i zmiksuj zupę 2min/obr. 8. Gotową zupę podawaj posypaną orzechami i skropioną olejem dyniowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Wodę możesz zastąpić w przepisie mlekiem kokosowym.

1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Janecka

    Katarzyna Janecka , 03.10.2020

    Bardzo fajna. Ja dodałam odrobinę wanilii (aromat) I zamiast orzechów prażoną pestki dyni.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z pieczonej dyni hokkaido - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z pieczonej dyni hokkaido - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z pieczonej dyni hokkaido - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z pieczonej dyni hokkaido - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z pieczonej dyni hokkaido - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z pieczonej dyni hokkaido - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z pieczonej dyni hokkaido - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z pieczonej dyni hokkaido - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z pieczonej dyni hokkaidoZupa z pieczonej dyni hokkaido

Zupy z pieczonej dyni hokkaido nie może zabraknąć w jesiennym jadłospisie. Gęsta, aromatyczna, wypełniona rozgrzewającymi przyprawami. Dodatkowo zachwyca słonecznym kolorem. Do przepisu na zupę dyniową wracajcie zawsze wtedy, gdy macie ochotę na wyrazistą zupę z ognistym temperamentem.

Dla kogo?

Przepis obowiązkowy dla wszystkich zmarzluchów. Jesienne i zimowe chłodne dni wymagają rozgrzewających receptur takich jak ta na zupę z pieczonej dyni hokkaido.

Na jaką okazję?

Pierwsze danie obiadowe, a może gorąca kolacja? Lepiej od razu przygotować większy garnek, by móc w dowolnym momencie podgrzać porcję apetycznej, kremowej zupy z dyni.

Czy wiesz, że?

Dynia hokkaido jest niewielką odmianą rośliny, waży zazwyczaj maksymalnie trzy kilogramy. Twardej skórki nie należy ściągać przed obróbką termiczną.

Dla urozmaicenia:

Aromatyczną zupę z pieczonej dyni hokkaido podawajcie w towarzystwie chrupiących grzanek, które możecie zwieńczyć masłem czosnkowym lub pietruszkowym.