
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
null
null
null
null
null
250 gramów
1 łyżeczka
2 łyżki
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaną cebulę podsmaż na łyżce oliwy, dodaj przepłukaną soczewicę, suszony grzyb, ziele angielskie i liść laurowy.
Krok 2
Całość zalej 1 l wody i zagotuj. Po 20 minutach dodaj włoszczyznę i boczek wędzony. Gdy boczek będzie miękki pokrój go w kostkę i wrzuć z powrotem.
Krok 3
Mąkę przesmaż na łyżce oliwy i zagęść zupę. Dopraw przetartym czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem.
Krok 4
Zupa dobrze smakuje z grzanek z ciemnego chleba.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej