
Składniki
400 gramów
400 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść, obierz i opłucz warzywa, po czym zalej je wrzącą wodą i ugotuj.

Krok 2
Warzywa wyjmij z wywaru i po ostudzeniu drobno pokrój. Do wywaru dodaj kostkę bulionową i umyte, obrane, pokrojone w słupki ziemniaki.

Krok 3
Gotuj około 15 minut. Do zupy dodaj zasmażkę z tłuszczu i mąki.

Krok 4
Dodaj pokrojoną marchew, pietruszkę i selera. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec oprósz zieloną pietruszką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ziemniaczana
Ziemniaki zazwyczaj podawane są z mięsem, rybami czy smażonym jajkiem. Często stanowią dodatek do zup, zastępując kaszę lub ryż. Warto wypróbować je także jako główny składnik dania. Bazą do ugotowania zupy ziemniaczanej będzie – w zależności od upodobań – wywar warzywny lub mięsny. Obydwa możesz przygotować samodzielnie. Ugotowana wkładka mięsna przyda się też do podania w oddzielnym daniu lub wykorzystania do sałatki. Ziemniaki skrojone w słupki wystarczy dorzucić do gorącego bulionu i poczekać, aż będą gotowe. Jeśli zdecydowałeś się na bulion warzywny, koniecznie kontroluj czas, by warzywa się nie rozgotowały – pokrojone w kostkę będą potem smacznym dodatkiem do całości lub wykorzystasz je do sałatki majonezowej. Jeśli chcesz, by zupa zgęstniała, polecamy zasmażkę z mąki lub zaprawkę ze śmietany (należy ją jednak wcześniej zahartować). Całość dopraw do smaku, na przykład gruboziarnistym pieprzem lub papryką. Danie warto podać z dodatkiem natki pietruszki albo posiekanego koperku. Sprawdź, czy masz wszystkie składniki i wypróbuj ten przepis! Zupa ziemniaczana jest na tyle prosta w przygotowaniu, smaczna i uniwersalna, że będziesz ją chętnie przyrządzać!