Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 sztuki

100 gramów

1 łyżka

1 łyżka

600 mililitrów

600 mililitrów

1 szklanka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane i umyte ziemniaki, boczek i cebulę kroimy w małą kostkę. Pietruszkę siekamy, przygotowujemy bulion: do wrzątku dodajemy bulionetkę, Bulion na włoszczyźnie Knorr, mieszamy.

Krok 2

W woku rozgrzewamy oliwę, dodajemy boczek, podsmażamy kilka minut, następnie dodajemy ziemniaki, cebulę i masło i smazymy ok 7 minut na mocnym ogniu.

Krok 3

Gotowe zalewamy bulionem i mlekiem i dusimy ok 10 minut, dodajemy makaron i gotujemy do miękkości makaronu. Na koniec dodajemy pesto i posiekaną pietruszkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa zacierkowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej