Zupa rybna - przepis prosty: z koperkiem i śmietaną | Przepisy.pl pixel

Zupa rybna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

heart
204 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

362 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

799 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 pęczka

3 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż w garnku na margarynie.

Krok 2

Wlej 1 l wody i zagotuj. Dopraw do smaku Bulionem na włoszczyźnie Knorr oraz pieprzem, gotuj 10 minut na wolnym ogniu – do momentu, gdy warzywa będą miękkie.

Krok 3

Rybę pokrój w kostkę 1x1 cm i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 2-3 minuty, następnie dodaj śmietanę. Gotową zupę udekoruj gałązkami koperku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast łososia możesz użyć również innej ryby.

5

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 29.06.2021

    TAK. Do zupy rybnej często dodaję szpinak, jest pysznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 28.06.2021

    TAK. Marchewkę, pietruszkę, selera na tarce ścieram, ja zupę rybną w wakacje wybieram! Pora i cebulę kroję, ja wyzwań kuchennych się nie boję! Na maśle zeszklę cebulę, dodam warzywa i doprawię, już wkrótce pyszną zupę rybną na stole postawię... Wleję bulion, dodam przecier pomidorowy i pokrojone pomidory, ta zupka będzie miała w sobie same dobre walory. Rybę pokroję w kostkę, przyprawię i obtoczoną mąkę krótko podsmażę, ja o pysznej zupie marzę. Podsmażoną rybkę do zupy włożę, pyszna będzie taka potrawa, gdy ciepło na dworze! Chwilę pogotuję, ja wakacje w kuchni czuję! Posiekaną natkę pietruszki dodać trzeba - tym daniem przychylę rodzinie nieba! SMACZNEGO! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław U.

    Mirosław U. , 23.06.2021

    TAK. Jako dodatek do zupy rybnej - chipsy z pieczonej, doprawionej żółtym serem cukinii proponuję. Degustator takiego dania w krainę nirwany na MAXa odlatuje!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 19.06.2021

    TAK! Żadnej zupy rybnej jeszcze nie jadłam, ale na taki pomysł mały wpadłam, że wszystko co z masłem lepiej smakuje, więc robiąc ją - z margaryny zrezygnuję :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irmina

    Irmina , 18.06.2021

    TAK. Jest to przepis odbiegający od klasycznej znanej mi rybnej do której zawsze dodaję cebule i paprykę podsmażoną oraz pomidory z puszki. Zupa robi się gęsta, aromatyczna i pyszna. Powinna być ostra - pieprz cayenne doda odpowiedniej mocy. Dla lubiących egzotykę lub delikatniejszy smak w zamian za śmietanę można dodać mleczko kokosowe. Polecam serdecznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa rybna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa rybna  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa rybna Zupa rybna

Zupa rybna kojarzy się z wakacjami i nadmorskimi specjałami kupowanymi na lokalnym targu. Jednak każdego dnia można łatwo przywołać smaki lata, nie ruszając się z domu. Wystarczy zaopatrzyć się w filet z łososia, marchewkę, ziemniaki, śmietanę oraz trochę ziół i przypraw. Przyda się też koperek. Jeśli akurat nie masz go pod ręką, zupa rybna smakuje równie wyśmienicie posypana np. tymiankiem. Można też uatrakcyjnić ją grzankami z razowego chleba lub podać po prostu z bagietką. Zupa rybna to sposób na szybki lunch lub kolację. Doskonale sprawdzi się jako potrawa, którą poczęstujesz gości podczas pokazu zdjęć z wakacji lub snucia wspólnych wspomnień z letniego wypadu. Smak łososia, którego mięso jest delikatne samo w sobie, w otoczeniu warzyw nabiera szczególnej łagodności. Sprawdź, czy i Tobie przypadnie do gustu. Wypróbuj proponowany przepis!