Amerykańskie naleśniki na maślance z syropem
łatwe
2 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
400 mililitrów
75 gramów
1 łyżeczka
50 gramów
4 sztuki
200 gramów
20 gramów
syrop:
500 mililitrów
2 sztuki
1 łyżeczka
75 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do naczynia miksującego włóż masło i je rozpuść 2min/80C/obr.1
Krok 2
Dodaj jaja, mleko, maślankę, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon Knorr i cukier. Mieszaj 15s/obr 3.5. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 3
Ciasto przełóż do worka cukierniczego, odetnij końcówkę i nakładaj porcje na średnio rozgrzaną patelnię z olejem. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony aż naleśniki będą rumiane i złociste. Podawaj z syropem.
Krok 4
Syrop – wszystkie składniki zagotuj przez 2 minuty. Przecedź i podawaj z naleśnikami.

Dobra rada:
Do tak przygotowanych naleśników możesz również dodać kawałki jabłek lub prażone nasiona np. pestki dynia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Amerykańskie naleśniki na maślance z syropem
Zdecydowanie różnią się od popularnych w polskiej kuchni naleśników, będących cienkimi plackami, nadającymi się do zawijania różnego rodzaju farszów. Dzięki maślance amerykańskie naleśniki z syropem są cudownie delikatne i puszyste. Nic dziwnego, że przypadły do gustu smakoszom niemalże na całym świecie.
Dla kogo?
Fani śniadań na słodko będą wniebowzięci. Zrobienie efektownego posiłku „na bogato” takiego jak amerykańskie naleśniki na maślance nie jest pracochłonne, a poranek to pora, kiedy oszczędność czasu jest kluczowa.
Na jaką okazję?
Doskonały sposób na to, by uprzyjemnić sobie czas tuż po wstaniu z łóżka. Amerykańskie naleśniki z maślanką i syropem z powodzeniem można podać również jako podwieczorek.
Czy wiesz, że?
Naleśniki uważane są za jedną z najstarszych potraw w historii ludzkości. Za pierwszy przepis na naleśniki w stylu amerykańskim uznaje się recepturę, która pojawiła się w książce kucharskiej „American Cookery” w 1796 roku.
Dla urozmaicenia:
Amerykańskie naleśniki na maślance można udekorować syropem klonowym, sosem czekoladowym lub zmiksowanymi owocami.