Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią

Autor: Aneta Klimecka

ratingratingratingratingrating

2

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 plaster

100 gramów

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurki dokładnie myjemy, osuszamy. Podobnie cukinię. Cebulę siekamy, rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek extra vergine, dodajemy cebulę, podsmażamy, aż zmięknie, następnie dodajemy kurki i pokrojoną w drobną kostkę cukinię, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem oraz szczyptą mini kostki czosnkowej. Siekamy liście natki i dodajemy do grzybów z cukinią, jeszcze chwilę smażymy. Gasimy płomień.

Krok 2

Przekładamy do podania, dodajemy pokruszoną gorgonzolę. Salatkę można serwować na grzankach. Smakuje wyśmienicie.

Aneta Klimecka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej