
Składniki
1 szklanka
2 szklanki
1 łyżeczka
5 sztuk
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przepis jest banalny do naczynie dajemy margarynę i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko ucieramy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy po jednym jajku.
Krok 2
Po dodaniu wszystkich jajek dodajemy kolejno po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wszystko ucieramy dokładnie i przekładamy do formy wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą (później bardzo łatwo wyjąć babkę).
Krok 3
Dajemy do piekarnika i pieczemy ok 40-50 minut w temperaturze ok. 170 stopni - najlepiej sprawdzić w instrukcji jak w waszym piekarniku piecze się babkę i na którym poziomie (wiem że są różnice w zależności od firmy). Aby upewnić się czy babka jest gotowa to uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i patyczkiem nakłuwamy babkę gdy po wyjęciu będzie on suchy znaczy, że babka jest gotowa. Jeśli boicie się, żeby nie spaliła się z góry to zostawcie papierek z margaryny i później nałóżcie go na upieczoną z góry babkę
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej