
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do TARTY ŁASUCHA używam bakalii bardzo dobrej jakości: morele, rodzynki i śliwki muszą być mięciutkie i pulchne. Jeśli nie uda ci się takich kupić, rozpuść w rondelku troszeczkę masła i krótko podduś te, które masz. Zobaczysz, że zmiękną, a przy okazji nabiorą przyjemnego, maślanego smaku
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (200 z termoobiegiem). Zrób ciasto: w przesianej mące zrób „studnię" (dołek), dodaj sól, cukier, żółtko, wodę i posiekane zimne masło. Wymieszaj składniki w studni i szybko zagnieć je z mąką. Jeśli trzeba, dodaj jeszcze nieco mąki. Z ciasta ulep kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki. Bakalie wymieszaj z wódką (jeśli je dusisz na maśle, polej je wódką i podpal) i cynamonem. Ciasto rozwałkuj do grubości 3 mm i wyłóż nim formę na tartę - najlepiej z wyjmowanym dnem. Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj kawałkiem pergaminu i posyp fasolą (patrz strona…). Piecz 5-10 minut, usuń fasolę i papier, piecz jeszcze około 5 minut. Na cieście rozłóż bakalie. Składniki polewy ubij mikserem na puszystą masę i wylej na bakalie. Piecz 5 minut, a potem obniż temperaturę do 200 stopni (180 z termoobiegiem), piecz jeszcze 15 minut (lub do chwili, aż zobaczysz, że polewa się ścięła). Ciasto wyjmij z piekarnika, okrój dookoła szerokim nożem i ostrożnie wyjmij z formy. Po kolejnych 20 minutach możesz tartę pokroić.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej