Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
75 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

1 pęczek

4 łyżki

1 łyżeczka

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skórkę bakłażanów ponakłuwaj w kilku miejscach. Warzywa wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie odstaw je do całkowitego wystygnięcia.

Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - Krok 1

Krok 2

Pomidory sparz, usuń z nich skórkę, przekrój na cztery części i wykrój gniazda nasienne. Pomidory pokrój w drobną kosteczkę.

Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - Krok 2

Krok 3

Posiekaj natkę kolendry, wyciśnij sok z cytryny. Z owocu granatu wyłuskaj ziarna.

Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - Krok 3

Krok 4

W kielichu miksera umieść obrane bakłażany i czosnek. Dodaj oliwę i sok z cytryny. Całość zmiksuj na pastę.

Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - Krok 4

Krok 5

Do pasty dodaj tahini, przyprawę Za'atar Knorr, Paprykę ostrą z Hiszpanii Knorr, posiekaną natkę kolendry i pokrojone w kostkę pomidory. Całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku szczyptą soli.

Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - Krok 5

Krok 6

Chlebek pita podgrzej w piecu lub na grillu. Pastę podawaj z chlebkiem pita. Posyp ją z wierzchu przyprawą Za'atar Knorr oraz ziarnami granatu i lekko skrop oliwą.

Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do smaku możesz dodać łyżeczkę kminu rzymskiego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanówBaba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów

Bagadanush, czyli pasta z pieczonych bakłażanów, to bliskowschodni specjał, któremu trudno będzie się oprzeć! Pasta tahini i czosnek zapewniają bakłażanom oryginalny smak, który świetnie nadaje się do chleba.

Dla kogo?

To smakowita propozycja dla wszystkich, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować pasty z bakłażanów. Pozwala odkryć nowe zastosowanie tego warzywa.

Na jaką okazję?

Bagadanush ma formę apetycznej pasty, która doskonale odnajdzie się w roli głównego bohatera śniadania. Od czasu do czasu warto zamienić zwykłe kanapki na coś nowego.

Czy wiesz, że?

Pastę z pieczonych bakłażanów podaje się zwykle z chlebkami pita. Często jest też dodatkiem do warzyw i grillowanych mięs.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, żeby pasta bakłażanowa była jeszcze bardziej aromatyczna, możesz dodać do niej łyżeczkę kminu rzymskiego.