Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów
łatwe
41 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
2 sztuki
3 łyżki
2 sztuki
3 sztuki
1 pęczek
4 łyżki
1 łyżeczka
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skórkę bakłażanów ponakłuwaj w kilku miejscach. Warzywa wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie odstaw je do całkowitego wystygnięcia.

Krok 2
Pomidory sparz, usuń z nich skórkę, przekrój na cztery części i wykrój gniazda nasienne. Pomidory pokrój w drobną kosteczkę.

Krok 3
Posiekaj natkę kolendry, wyciśnij sok z cytryny. Z owocu granatu wyłuskaj ziarna.

Krok 4
W kielichu miksera umieść obrane bakłażany i czosnek. Dodaj oliwę i sok z cytryny. Całość zmiksuj na pastę.

Krok 5
Do pasty dodaj tahini, przyprawę Za'atar Knorr, Paprykę ostrą z Hiszpanii Knorr, posiekaną natkę kolendry i pokrojone w kostkę pomidory. Całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku szczyptą soli.

Krok 6
Chlebek pita podgrzej w piecu lub na grillu. Pastę podawaj z chlebkiem pita. Posyp ją z wierzchu przyprawą Za'atar Knorr oraz ziarnami granatu i lekko skrop oliwą.


Dobra rada:
Do smaku możesz dodać łyżeczkę kminu rzymskiego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów
Bagadanush, czyli pasta z pieczonych bakłażanów, to bliskowschodni specjał, któremu trudno będzie się oprzeć! Pasta tahini i czosnek zapewniają bakłażanom oryginalny smak, który świetnie nadaje się do chleba.
Dla kogo?
To smakowita propozycja dla wszystkich, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować pasty z bakłażanów. Pozwala odkryć nowe zastosowanie tego warzywa.
Na jaką okazję?
Bagadanush ma formę apetycznej pasty, która doskonale odnajdzie się w roli głównego bohatera śniadania. Od czasu do czasu warto zamienić zwykłe kanapki na coś nowego.
Czy wiesz, że?
Pastę z pieczonych bakłażanów podaje się zwykle z chlebkami pita. Często jest też dodatkiem do warzyw i grillowanych mięs.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, żeby pasta bakłażanowa była jeszcze bardziej aromatyczna, możesz dodać do niej łyżeczkę kminu rzymskiego.