Kataloński bób z Chorizo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kataloński bób z Chorizo

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

2 łyżki

3 sztuki

6 szklanek

0.5 kilograma

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób oczyść, przepłucz i ugotuj na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ostudź obierz ze skórek.

Krok 2

W osobnym garnku zalej kiełbasę Chorizo ok. 1 litrem wody i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.

Krok 3

Osącz, kiełbasę pokrój w plasterki, wywar pozostały po gotowaniu odstaw.

Krok 4

Boczek potnij w kosteczkę i usmaż na chrupko, zdejmij z patelni, a na wytopionym tłuszczu zeszklij posiekany drobno czosnek.

Krok 5

Podlej winem i wywarem z kiełbasy, dodaj przyprawy, liście mięty, kiełbasę i duś na małym ogniu przez 15-20 minut.

Krok 6

Wymieszaj z bobem, gotuj do miękkości. Tuż przed końcem gotowania dodaj usmażony na chrupko boczek.

Krok 7

Udekoruj potrawę posiekaną natką pietruszki i podawaj na stół razem z pieczywem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kataloński bób z Chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kataloński bób z Chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kataloński bób z Chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kataloński bób z Chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kataloński bób z Chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kataloński bób z Chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kataloński bób z Chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kataloński bób z Chorizo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej