Bajgiel z łososiem wędzonym - przepis z rukolą | Przepisy.pl pixel

Bajgiel z wędzonym łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
122 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

50 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bajgle przetnij na pół i umieść na 4 minuty w nagrzanym do 180°C piekarniku.

Bajgiel z wędzonym łososiem  - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie suszone pomidory rozetrzyj w mikserze razem z majonezem. Zapieczone bajgle posmaruj przygotowaną pastą – sprawi ona, że kanapka nabierze delikatnego kremowego smaku z nutą suszonych pomidorów.

Bajgiel z wędzonym łososiem  - Krok 2

Krok 3

Pomidory i cebulę pokrój w plastry.

Bajgiel z wędzonym łososiem  - Krok 3

Krok 4

Na posmarowane kromki ułóż liście rukoli, połóż kawałki łososia. Na rybie umieść krążki cebuli i kilka kaparów. Kanapkę przykryj wierzchnią warstwą bułki. Przekrój na pół.

Bajgiel z wędzonym łososiem  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bajgiel z wędzonym łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bajgiel z wędzonym łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bajgiel z wędzonym łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bajgiel z wędzonym łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bajgiel z wędzonym łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bajgiel z wędzonym łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bajgiel z wędzonym łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bajgiel z wędzonym łososiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bajgiel z wędzonym łososiem Bajgiel z wędzonym łososiem

Bajgle to bułeczki w kształcie oponek, o miękkiej skórce i sprężystym, delikatnym środku. Szczególnie popularne są w Nowym Jorku – wiele osób uważa, że to właśnie w tym mieście wypieka się najsmaczniejsze bajgle na świecie. Istnieją nawet rankingi miejsc, w których są najlepsze. Z czym się je podaje? Z wieloma dodatkami – spróbuj np. bajgli z wędzonym łososiem. Zrób do nich pastę z majonezu i suszonych pomidorów, które dobrze podkreślą smak ryby. Zamiast nich sprawdzi się także klasyczny dodatek do łososia, czyli koperek. Bajgle podgrzej przed przyrządzeniem kanapek – lekko ciepłe będą smaczniejsze, ale sprawdzą się również na zimno.

Dla kogo?

Bajgiel z wędzonym łososiem posmakuje każdemu, kto ceni sobie prostotę przygotowywanych posiłków. Taka bułka cieszy nie tylko podniebienie, ale również oko, ponieważ, z kolorowymi dodatkami, komponuje się świetnie na talerzu. Jeśli więc zastanawiasz się, co przygotować na śniadanie, lunch lub kolację, zapisz na liście przepis na bajgiel z łososiem.

Na jaką okazję?

Bajgle z łososiem to ponadczasowe danie, które pasuje do każdej pory dnia. Podaj je na śniadanie albo podwieczorek. Można je zaserwować także na obiad, koniecznie na ciepło z zupą kremem. Sprawdź ten przepis na bajgle z łososiem i przekonaj się, że to nic trudnego!

Czy wiesz, że?

Majonez jest nieodłącznym elementem przepisu na bajgla z łososiem. Możesz go również wykorzystać do przygotowania innych receptur, aby podkreślić ich smak i zachować balans pomiędzy składnikami. Polecamy wypróbować przepis na mini kanapki lub kanapkę warzywną. Każda w innej odsłonie, ale z jednym niezmiennym składnikiem – majonezem!

Dla urozmaicenia:

Przepis na bajgiel z łososiem nie jedno ma imię! Szukasz eksperymentów w naszej recepturze? Połącz majonez z serkiem śmietankowym i koperkiem, a również otrzymasz pyszną pastę. Do kanapek dodaj także liście rukoli albo innej sałaty o wyrazistym smaku, na przykład radicchio. Pasować będzie także delikatnie słodka czerwona cebula oraz pomidor.